Afbeelding

Breuk dreigt in Alblasserdams college na discussie over zondagsrust Kinderdijk

Algemeen 432 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De shuttlebus die op zondag bezoekers naar de molens van Kinderdijk gaat brengen, zorgt voor een dreigende splijting in het Alblasserdamse college. De SGP vindt dat met de goedkeuring van mede-coalitiepartijen CDA en PvdA hiervoor strijdig zijn met afspraken die met de coalitiepartners zijn gemaakt.

Dat bleek dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. In aanvulling op de eerdere discussie over de zondagsrust rond het molengebied dienden VVD en D66 een amendement in. 

Waar het college voorstelde om de shuttlebus pas vanaf volgend seizoen op zondag te laten rijden, wilden deze twee partijen de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk de vrijheid geven dat al eerder naar eigen inzicht te doen. Een voorstel waar de andere partijen voluit mee instemde.

Mordicus tegen
Met als nadrukkelijke uitzondering de SGP. Al tijdens de bespreking in de commissievergadering had raadslid Harrold van Vliet laten weten dat zijn partij mordicus tegen het laten rijden van de shuttlebus op zondag is. Zeker zo belangrijk: de SGP miste in de plannen rond de zondagsrust de ‘stevige ambitie om het aantal bezoekers op zondag waar mogelijk terug te dringen’.

Dinsdagavond nam fractievoorzitter Jaco Brand het stokje van hem over om vanuit zijn rol duidelijk te maken hoe belangrijk dit punt voor de SGP weegt. “U neemt dit besluit op basis van het uitgangspunt dat er nu al veel overlast zou zijn. Daar is geen sprake van.”

Heel zwaar
Zeker zo belangrijk: volgens de SGP ging de steun aan het amendement van CDA en PvdA, waarmee de partij de Alblasserdamse coalitie vormt, in tegen afspraken die binnen de coalitie zijn gemaakt. En zeker op het gebied van de zondagsrust valt dat de SGP zwaar. “Dit raakt direct aan onze principes en dat weegt heel, heel zwaar.”

Namens de PvdA liet raadslid Orhan Yilmaz weten dat het wel past binnen de coalitieafspraken. En Arco Stro (CDA): “Wij zijn ervan overtuigd dat het vervoeren van bezoekers met de shuttlebus op zondag juist heel erg ter goede komt van de zondagsrust op Kinderdijk.”

Consequenties
De uitvoering van het amendement kon de SGP niet tegenhouden, maar er kunnen volgens Jaco Brand zeker consequenties aan zitten binnen de coalitie. “We gaan met PvdA en CDA het gesprek aan wat dit zal betekenen voor de samenwerking binnen de coalitie.”

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• CDA-lijsttrekker Tom Berendsen.
Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor Europese verkiezingen, bezoekt maritieme maakindustrie in Alblasserwaard en Drechtsteden Zakelijk 3 mei, 07:35
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 17:00
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 13:14

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden