Afbeelding
Foto: 123RF.com

SGP Alblasserdam staat alleen in pleidooi voor zondagsrust molens Kinderdijk

Algemeen 401 keer gelezen

ALBLASSERDAM • SGP Alblasserdam mist bij burgemeester en wethouders de ‘stevige ambitie’ om het aantal bezoekers op zondag aan de Kinderdijkse molens fors terug te dringen. Daarin staat de partij alleen in de gemeenteraad.

De kaders die het gemeentebestuur aan de zondag wil stellen zijn samengevat is meerdere onderdelen. Zo wordt in het verhaal van Kinderdijk, dat bezoekers te horen krijgen, ‘op alle dagen van de week aandacht besteed aan het belang van de zondag en de daarmee verwante calvinistische levenshouding die traditioneel hoort bij dit deel van de Alblasserwaard’, stelt het college.

Daarnaast moeten vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zonder consequenties aan kunnen geven dat zij niet op zondag willen werken. Verder laten burgemeester en wethouders het aan de Swek over of zij op zondag andere openingstijden en/of toegangsprijzen willen hanteren om het aantal bezoekers te reguleren.

Teleurstelling
Tijdens de commissievergadering Grondgebied bleek dit voor de SGP verre van voldoende. Raadslid Harrold van Vliet sprak zijn teleurstelling uit over de manier waarop er om zal worden gegaan met de zondagsrust in het wereldberoemde molengebied.

“Als raad hebben we unaniem afgesproken dat deze dag een andere invulling zou krijgen. Als ik nu het stuk van het college lees, vind ik daarvan vrijwel niets terug. Wij missen de stevige ambitie om op zondag het aantal bezoekers fors te beperken.”

Maximaal haalbare
De overige partijen gingen daarin niet met de SGP mee. Met name Herman Verweij (VVD) en Ramon Pardo (D66) riepen Van Vliet op ‘zijn zegeningen te tellen’. “U heeft hiermee het maximaal haalbare bereikt.”

Maar ook CDA en ChristenUnie schaarden zich achter burgemeester en wethouders. Erno Hartsuiker (CDA): “Het is een uitgebalanceerd stuk, een goed instrument om de zondagsrust te garanderen.’ En Bart-Jan Poirot (ChristenUnie): “Wij hebben er begrip voor dat de shuttlebus net als op de andere dagen ook op zondag gaat rijden.”

Niet noodzakelijk
Over de shuttlebus geeft het college aan dat deze ook op zondag gaat rijden. Met als kanttekening dat dat dit seizoen nog niet hoeft. Vanwege de coronamaatregelen en het lagere aantal toeristen is de verwachting dat het niet noodzakelijk is.

Wethouder Arjan Kraijo lichtte dit nog verder toe. “We passen dit aan op het moment dat op zondag het parkeerterrein bij IHC te vol is. Dan laten we de shuttlebus alsnog rijden.” Herman Verweij vroeg hem om de criteria hiervoor uit te breiden. “Kijk ook naar andere punten, zoals het parkeren op de Molenkade. U zult dit beter moeten definiëren.”  

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden