Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; De oude bibliotheek aan De Markt.</p>

• De oude bibliotheek aan De Markt.

(Archieffoto: Bert Bons)

Onvoldoende steun voor uitstel verkoop oude bibliotheek in Papendrecht

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Een motie van D66 en Onafhankelijk Papendrecht (OP), waarin de gemeente opgeroepen werd om de oude bibliotheek voorlopig niet te verkopen, heeft onvoldoende steun gekregen in de gemeenteraad van Papendrecht.


De beide partijen vonden dat het verkoopbedrag van 100.000 euro veel te laag was. Het pand heeft een boekwaarde van 710.000 euro. Omdat de gemeente enorm moet bezuinigen, had het geld beter gebruikt kunnen worden, vonden D66 en OP. Zij kregen steun van de VVD, de PvdA en GroenLinks, maar dat was geen meerderheid in de raad.

Sociale projecten
Papendrechts Algemeen Belang (PAB), CDA, ChristenUnie en SGP stemden namelijk tegen de motie. “De motie gaat voorbij aan de gedachte dat sociale projecten geld kosten”, vond André Stremler van PAB. “Zonder gemeentelijke bijdrage zouden er geen sociale huurwoningen in Papendrecht gebouwd zijn. Dat willen we niet. Ook de sociaal zwakkere heeft recht op goede opvang en woning.”

In de oude bibliotheek aan de Markt komen tien appartementen voor begeleid wonen. Philadelphia en Woonkracht10 werken samen en investeren fors om de onderste verdieping van het complex te verbouwen.

Slechte informatievoorziening
VVD-raadslid Akkie Bokma toonde zich teleurgesteld in de gang van zaken. “Het is bijzonder dat ten tijde van bezuinigen hiervoor wordt gekozen. We zijn als raad niet meegenomen in die keuze. Waarom zijn we niet actief geïnformeerd? Je mag toch verwachten dat de wethouder zijn taak met betrekking tot informatievoorziening serieus neemt.”

Met ‘de wethouder’ bedoelde ze Arno Janssen, die verantwoordelijk is voor woningbouwplannen in de gemeente. Die verdedigde de keuze voor de verbouwing tot appartementen voor begeleid wonen. “Maar we hadden de raad eerder kunnen informeren”, sprak hij schuldbewust.

Doelen bereiken
Verder betoogde hij dat de gemeente vastgoed niet verkoopt om winst mee te behalen, maar om doelen mee te bereiken. De lagere opbrengst was volgens hem gerechtvaardigd omdat de sociale huurwaarde van het pand bepalend is geweest voor de verkoopprijs.

Wethouder Janssen: “Daarnaast moet je je realiseren dat Woonkracht10 een forse investering gaat doen van enkele miljoenen om het geschikt te maken voor het begeleid wonen van Philadelphia. Ook de huidige bewoners boven de oude bibliotheek gaan erop vooruit: de entree wordt verbeterd, er komt een ontmoetingsruimte en de binnentuin krijgt een opknapbeurt.”

Begrotingsonrechtmatigheid
Met name de fractie van OP vroeg nog aandacht voor een vermeende begrotingsonrechtmatigheid. De waardevermindering vanwege de lage verkoopprijs zou op een verkeerde manier ingeboekt worden in de begroting. OP-raadslid José van der Tak kondigde aan de partij-accountant hiernaar een onderzoek te laten instellen.

Wethouder Arno Janssen had er vertrouwen in dat er geen onrechtmatigheden in de boekhouding terecht komen, maar beloofde ook de accountant van de gemeente nog even te raadplegen. “Ik ga ervan uit dat alles klopt en dan kunnen we volgende week de verkoopovereenkomst tekenen”, sprak hij tot besluit.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier