• De kruising met de Molenkade.
• De kruising met de Molenkade. Foto: Geurt Mouthaan

Plan Kloos: ontsluiting via Molenkade van tafel, ontwikkelaar kiest voor het Zwarte Paard

Algemeen 475 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De ontsluiting van nieuwbouwproject Kloos in Alblasserdam via de Molenkade is van tafel; ontwikkelaar FSD Development kiest voor een ontsluiting bij het Zwarte Paard. Omwonenden laten via een zienswijze aan het gemeentebestuur weten meer op- en aanmerkingen op het plan te hebben.

De geplande ontsluiting bij de Molenkade zorgde eerder al voor de nodige vragen bij de Alblasserdamse gemeenteraad. Zo stelde Bart-Jan Poirot (ChristenUnie) in januari: “Waarom is er gekozen voor de Molenkade als belangrijkste ontsluiting? Zo’n kruispunt legt de nadruk op de afslag naar de molens en dan zullen meer toeristen daar ook gebruik van maken.” 

Ook omwonenden lieten onlangs in een zienswijze weten fel tegen een ontsluiting bij de Molenkade te zijn. ‘Deze locatie is al een rempunt voor de nieuwsgierige toerist. Met het creëren van een kruispunt nodig je deze mensen uit om af te slaan naar de Molenkade. Dit zal betekenen dat de toerist zal moeten keren, wat o.a. zal leiden tot het verstoppen van het verkeer op de dijk. (..) Het is in onze beleving onbegrijpelijk en daarmee absoluut onacceptabel.’

Heel blij
Tijdens de bewonersbijeenkomst in maart heeft FSD Development echter aangegeven af te zien van een ontsluiting bij de Molenkade en te kiezen voor het Zwarte Paard. ‘Daar zijn wij vanzelfsprekend heel gelukkig mee’, reageren de omwonenden.

Dijkverzwaring
Zij zijn daarnaast bezorgd over de werkzaamheden rond de dijkverzwaring, die volgens de planning samen zullen vallen met de realisatie van de woningen langs de Noord op het Kloos-terrein. De centrale vraag: bij wie moeten de bewoners van de dijkwoningen aankloppen als er schade ontstaat?

‘Wij vragen wie er verantwoordelijk is voor welk project. Wij vrezen namelijk dat na constatering van schade de twee partijen, Waterschap Rivierenland en FSD Development, naar elkaar zullen wijzen. (..) Graag duidelijke afspraken hierover op papier. Wij vertrouwen erop dat de ontwikkelaar hier leiding in neemt en het waterschap informeert over deze overeenkomst.’

Trillingsmeters
Om de eventuele schade goed in beeld te kunnen brengen, vragen de omwonenden om een nulmeting via een visuele inspectie en door het plaatsen van trillingsmeters aan elke woning. ‘Overlast en het veroorzaken van trillingsschade dient tot een absoluut minimum te worden beperkt. Een groot gedeelte van de woningen aan de dijk is niet onderheid.’

Daarnaast hebben de indieners van de zienswijze vraagtegens bij het uiteindelijke aantal woningen in het plan Kloos. In de diverse documenten staan volgens hen namelijk uiteenlopende aantallen, van 259, 263 en 275. ‘Het aantal woningen is zeer onduidelijk en behoeft opheldering.’

Parkeerplaatsen
Daarmee hangt nog een pijnpunt van de omwonenden samen: het aantal parkeerplaatsen. Zij stellen de FSD Development dit met een maximale parkeerbehoefte van 343 plekken te positief inschat.

Met een verwijzing naar de gemeentelijke parkeernorm van 1,8 parkeerplaats per woning in de prijsklasse van de te verkopen woningen, plus 79 bezoekplaatsen, komen zij op een minimale parkeerbehoefte van 543 plaatsen op eigen terrein. 

In een reactie geeft FSD Development aan dat het in totaal om 275 woningen gaat; 259 daarvan ontwikkelen zij en zestien (acht appartementen en acht grondgebonden woningen) komen op het naastgelegen terrein van een andere projectontwikkelaar.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• CDA-lijsttrekker Tom Berendsen.
Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor Europese verkiezingen, bezoekt maritieme maakindustrie in Alblasserwaard en Drechtsteden Zakelijk 3 mei, 07:35
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 17:00
Afbeelding
Streekomroep 56 nieuwe naam samenwerkende lokale omroepen in Drechtsteden en Alblasserwaard Nieuws 2 mei, 13:14

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden