Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De Yunus Emre moskee in Alblasserdam.
• De Yunus Emre moskee in Alblasserdam. (Foto: Peter Stam)

SGP dringt aan op opschorten gebedsoproep Turkse vereniging in Alblasserdam; omwonenden starten petitie

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De fractie van de SGP in Alblasserdam wil dat het voorgenomen besluit van de Turkse vereniging in Alblasserdam om vanaf 9 april de wekelijkse gebedsoproep uit te zenden via een luidspreker, opgeschort wordt. Buurtbewoners zijn een petitie begonnen tegen de uitzending van de Islamitische gebedsoproep.


Er is volgens de SGP maatschappelijke onrust ontstaan in het dorp, waardoor het beter is dat de Turkse vereniging ‘eerst het goede gesprek aan zou moeten gaan, onder andere met de omgeving om het gehoorde uiteindelijk mee te nemen in een nieuwe afweging over deze gebedsoproep.’

Naar aanleiding van het bericht dat de Turkse gemeenschap de gebedsoproep via een luidspreker wil gaan uitzenden, wil de SGP weten hoe het gemeentebestuur betrokken is geweest bij deze beslissing.

Impact voor buurt
“Is naast het juridisch kader de vereniging ook gewezen op de maatschappelijke impact voor de directe leefomgeving zowel voor gelovigen als niet gelovigen?”, aldus fractievoorzitter Jaco Brand van de SGP richting het gemeentebestuur.

Hij vervolgt: “In de brief aan omwonenden stelt de Turkse vereniging dat het college ‘geen bezwaar’ heeft tegen een dergelijke openbare oproep? Is dat juist, zo ja, kunt u dit toelichten en beargumenteren, zo nee, gaat het college rectificatie van deze brief vragen?”

Petitie
En verder vraagt de SGP aan het gemeentebestuur: “Hoe beoordeelt het college het gelopen proces door de Turkse vereniging, nu buurtbewoners volledig overvallen zijn door de brief van de Turkse vereniging. Bewoners geven aan totaal niet benaderd te zijn en van maatschappelijk draagvlak geen sprake lijkt te zijn. Inmiddels is er ook een petitie opgestart.”

Ook wil SGP weten waarom het college de raad niet geïnformeerd heeft over het voornemen van de Turkse vereniging en de reactie van het college naar de Turkse vereniging.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier