Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Twee leerlingen bij de ingang van de Willem de Zwijger, want het was feest dat de school weer open ging.</p>

• Twee leerlingen bij de ingang van de Willem de Zwijger, want het was feest dat de school weer open ging.

(Foto: Peter Lodder)

VO-scholen weer open in Papendrecht: ‘Leerlingen verrassen ons in positieve zin’

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De twee scholen voor voortgezet onderwijs in Papendrecht mochten deze week weer leerlingen ontvangen. Bij het Willem de Zwijger College gebeurde dit gelijk vanaf afgelopen maandag. De Lage Waard nam iets meer tijd en opent haar deuren op maandag 8 maart.


“We wilden de tijd nemen om alles goed te kunnen organiseren”, vertelt Damaris Everaarts van De Lage Waard. De school heeft de klassen opgesplitst in A- en B-groepen die om de beurt op school komen of vanuit huis de lessen volgen.

Mentaal zwaar
“De afgelopen maanden zijn mentaal zwaar geweest, die signalen hebben we gekregen van onze leerlingen”, vervolgt Damaris. “Daarom gaan we straks niet gelijk alleen maar bezig met resultaten en zetten we niet vol in op lesgeven. We gebruiken een speciaal lespakket waarmee leerlingen op een creatieve manier hun verhaal kunnen doen en alles een plekje kunnen geven.”

Damaris: “De afgelopen maanden zijn eenzaam geweest voor veel leerlingen. Bij de start van een nieuw schooljaar nemen we normaal gesproken de tijd om elkaar te leren kennen en de onderlinge band te versterken. Dat gaan we nu ook doen.”

De schoolleiding van De Lage Waard is blij dat de school weer open kan. “Leerlingen en docenten hebben er heel veel zin in. Helaas is het nog steeds niet helemaal normaal, want de helft van de leerlingen blijft thuis les krijgen, iedereen moet mondkapjes dragen en in de pauzes blijven leerlingen in hun klaslokaal.”

Willem de Zwijger
Het Willem de Zwijger College kon in de afgelopen week al open gaan. “Al vóór de voorjaarsvakantie hebben we scenario’s uitgedacht, zodat we snel konden reageren op de maatregelen van de regering”, legt directeur Aat van Genderen uit.

Al bij de start van dit schooljaar had de school het rooster aangepast. Dat rooster wordt nu opnieuw gebruikt. De leerlingen komen gespreid in kleinere klassen over de dag naar school, waardoor steeds minder dan de helft van de leerlingen in de school is.

“We hebben nu enkele klassen nog iets kleiner gemaakt”, vervolgt Aat. “Afwisselend volgen enkele leerlingen lessen thuis, de rest op school. Maar het grootste deel van de leerlingen komt de hele week naar school. Daar zijn we trots op.”

Leerlingen bloeien weer op
“De leerlingen zijn echt blij weer naar school te kunnen en bloeien weer op. We hadden daar echt zorgen over. De coaches hebben tijdens de lockdown veelvuldig contact gehouden, waardoor we een goed beeld hebben van de leerlingen. We letten extra goed op signalen en een speciaal team van docenten is standby om extra zorg te bieden, waar nodig ook in samenspraak met onze jeugdverpleegkundige of schoolmaatschappelijk werk.”

Ook de docenten van het Willem de Zwijger College zijn heel blij dat ze weer echt in de klas op school les kunnen geven. Aat: “Natuurlijk blijven de zorgen over het besmettingsgevaar. Docenten worden toch maar gevraagd naar school te komen, veel respect daarvoor! Zij kregen geen voorrang bij het inentingsprogramma.”

Thuis hard gewerkt
“En onze leerlingen verrassen ons in positieve zin, er is best hard gewerkt thuis”, vertelt Aat van Genderen tot besluit. “De leervertragingen vallen over het algemeen mee, zijn in beeld en daar gaan we nu mee aan de slag. Uiteraard is het jammer dat er nog steeds maatregelen nodig zijn, we hopen snel dat die niet meer nodig zijn.”

Op het Willem de Zwijgercollege geven alle docenten nu weer les op school, bij De Lage Waard verzorgen enkele kwetsbare docenten hun lessen vanuit hun huis.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier