Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Het hoofdkantoor van Fokker aan het Slobbengors.</p>

• Het hoofdkantoor van Fokker aan het Slobbengors.

(Foto: Bert Bons)

GroenLinks: deal met Fokker uit 2011 zorgt nu voor hoge schulden Papendrecht

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • GroenLinks Papendrecht wil de onderste steen boven hebben in de deal die de gemeente in 2011 sloot met Fokker voor de bouw van het hoofdkantoor op het Slobbengors. Volgens GroenLinks moest Papendrecht daarvoor destijds meer dan 25 miljoen euro lenen, waardoor de schuldenlast van de gemeente zo hoog is geworden dat er nu enorm bezuinigd moet worden.


Ook kan de gemeente nu de herbouw van de twee scholen voor voortgezet onderwijs niet bekostigen, tenzij daarvoor de Enecogelden gebruikt worden.

“De slachtoffers: allerlei stichtingen en verenigingen uit het rijke maatschappelijke en culturele leven van Papendrecht. Zij krijgen nu geen of minder subsidie”, aldus René van Engelen, fractievoorzitter van GroenLinks Papendrecht.

De partij heeft een initiatiefvoorstel ingediend om de geheimhouding die nog steeds rust op het dossier, op te heffen. Van Engelen: “Het moet duidelijk zijn voor de inwoners van Papendrecht welke grote risico’s de gemeente nu loopt en waarom er nu bezuinigd moet worden.”

Fokkerdeal
Op 13 december 2011 tekenden de gemeente Papendrecht en Fokker een samenwerkingsovereenkomst. Papendrecht had de zogenaamde bidbookprocedure gewonnen van andere gemeenten. Fokker vond dat Papendrecht het beste bod deed om de productie van onderdelen voor het gevechtsvliegtuig JSF en het hoofdkantoor van Fokker binnen te halen.

De gemeente Papendrecht kocht de gronden en de opstallen van Fokker, bouwde het hoofdkantoor en werd ook eigenaar van dit hoofdkantoor. Fokker betaalt erfpacht en huur. De gemeente Papendrecht ging leningen aan om dit te bekostigen. In de Papendrechtse raad stemden destijds alleen de SGP en GroenLinks tegen deze constructie. “Een gemeente is er niet om bankier te zijn van en financiële risico’s te lopen voor grote bedrijven”, redeneerden zij.

Pijnlijke constructie
De consequenties van die constructie worden volgens GroenLinks Papendrecht nu pijnlijk duidelijk. René van Engelen: “De gemeente Papendrecht heeft altijd een solide financieel beleid gevoerd, maar verkeert nu in zwaar weer.” Het niveau van de schulden ten opzichte van het eigen vermogen zit in de ‘oranje’ zone, blijkt uit gegevens van de jaarrekening op de site van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Al jaren speelt de discussie om het Willem de Zwijger College en de Lage Waard te vernieuwen. Als dit wordt uitgevoerd zal de gemeente Papendrecht veel moeten lenen. Van Engelen: “Dat kan niet als daardoor de schuldenquote en de solvabiliteit in het rood schieten. De 27 miljoen die de gemeente binnenhaalde met de verkoop van de aandelen Eneco moeten daarom in reserve blijven om straks te kunnen investeren.”

Bezuinigingen
Van Engelen vervolgt: “Bij het aantreden van de huidige coalitie van PAB, CDA, CU en SGP was al duidelijk dat er financieel zware tijden aan zaten te komen. In 2018 is er onder andere door de fractie van de VVD op aangedrongen gelijk actie te ondernemen om de financiën gezond te krijgen. Dat is niet gebeurd. Nu moeten de verenigingen en stichtingen zoals de bibliotheek en sportclubs bloeden. Zij zorgen juist voor een leefbare gemeente.”

“Er zijn inwoners van Papendrecht die zich afvragen of je de Enecogelden niet in kunt zetten om de bezuinigingen te voorkomen. Dat kan gewoon, ware het niet dat dit college de schuldenquote te ver heeft op laten lopen en zo de Enecogelden nu nodig heeft om straks geld te kunnen lenen voor de VO scholen. Als Papendrecht die miljoenen niet in Fokker had gestoken, was er nu geen vuiltje aan de lucht geweest. Het huidige college had hier al actie op kunnen ondernemen, dat is niet gebeurd.”

Wurgcontract
GroenLinks heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur van Papendrecht over de eventuele verkoop van de gronden en het hoofdkantoor van Fokker en krijgt op 18 maart antwoord van het college. Van Engelen: “Waarschijnlijk kan Papendrecht niet zomaar uit de deal stappen. Een wurgcontract dus. Daarnaast is het maar de vraag of Papendrecht er het geld voor krijgt dat het er in gestopt heeft.”

Intussen gaat het door de coronacrisis niet goed in de vliegtuigbranche. Dat voedt de geruchten dat Fokker zal vertrekken uit Papendrecht. Voor GroenLinks staat vast dat de gemeente Papendrecht financieel zal bloeden als Fokker vertrekt. “Dan kan Papendrecht met zwaar verlies de panden en opstallen verkopen aan de hoogste bieder. Of we dan nog een bibliotheek en een zwembad hebben, vragen wij ons als GroenLinks af”, vertelt René van Engelen tot besluit.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier