Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Trijntje van Es, Derya Karso en Sophia de Keizer (v.l.n.r.) bij winkelcentrum De Meent.</p>

• Trijntje van Es, Derya Karso en Sophia de Keizer (v.l.n.r.) bij winkelcentrum De Meent.

(Foto: Aangeleverd)

Ruime meerderheid Papendrechters voor koopzondagen

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Een ruime meerderheid van de inwoners van Papendrecht wil, dat in hun gemeente winkels elke zondag open kunnen zijn, zeker in coronatijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD), dat in opdracht van de gemeenteraadsfracties van VVD, D66 en PvdA is uitgevoerd. De fracties lieten het onderzoek doen, omdat het besluit voor koopzondagen in Papendrecht binnenkort dreigt te worden teruggedraaid.


Gepeild werd hoe de inwoners van Papendrecht aankijken tegen de verruiming van het aantal koopzondagen, zoals die sinds maart geldt. Toen werd door de coronacrisis de vrijwillige zondagopenstelling uitgebreid van twee zondagen, naar alle zondagen voor levensmiddelenwinkels.

Een ruime meerderheid van 70% van de inwoners is voorstander van de huidige volledige zondagopenstelling, 21% is tegen, 9% stemde neutraal; 61% van de ondervraagden wil deze zelfs verruimen van levensmiddelenwinkels naar álle winkels, zolang de coronacrisis duurt.

Behoudende coalitie
“Deze behoudende coalitie kiest duidelijk voor selectieve participatie. Vraagt uitsluitend de mening van inwoners als het hen uitkomt. Zo blijkt maar weer; een stem op lokaal is niet neutraal,” aldus Sophia de Keizer, fractievoorzitter van de VVD. “Bijna acht op de tien voorstanders van zondagopenstelling noemen als reden, dat ondernemers het zelf kunnen bepalen, daar kun je niet omheen! Vanzelfsprekend geven wij als VVD daar graag gehoor aan.”

Fractievoorzitter van D66, Trijntje van Es zegt over de uitkomsten van het onderzoek: “Wij zijn blij dat een grote meerderheid van Papendrechters elkaar keuzevrijheid gunt, zeker in deze moeilijke tijd, waarin al zoveel vrijheden zijn afgenomen. Nu de drukke decembermaand en de winter eraan komen, is het extra belangrijk voor inwoners en winkeliers om de drukte te spreiden.”

Zelf kiezen voor rust
“De PvdA ziet de zondag als een dag waarop je zelf kunt kiezen voor rust, maar ook voor familietijd en het ondernemen van activiteiten, zoals in je eigen gemeente boodschappen doen of een uurtje winkelen,” aldus Derya Karso, fractievoorzitter van de PvdA. “Het zou toch jammer zijn als het winkelend publiek naar andere plaatsen trekt om daar hun aankopen te doen.”

Het besluit voor koopzondagen in Papendrecht, dreigt binnenkort te worden teruggedraaid. Aangrijpingspunt is de tekst van het in maart genomen raadsbesluit. Daarin werd de extra openstelling gekoppeld aan noodverordeningen. Zolang die er waren, mochten levensmiddelenwinkels elke zondag open. Nu er een coronanoodwet van kracht wordt, waardoor noodverordeningen vervallen, zien sommige fracties in de raad hun kans schoon om koopzondagen weer te gaan verbieden.

VVD, D66 en PvdA denken niet dat het gemeentebestuur de koopzondagen zal terugdraaien, helemaal nu de mening van de inwoners hierover bekend is.

Geen trucje
“Toen de gemeenteraad dit besluit nam, was de bedoeling om de koopzondagen te laten gelden zolang de coronacrisis duurt,” zegt Trijntje van Es van D66. “Om het nu met een trucje terug te draaien, is natuurlijk niet fair naar inwoners en ondernemers. Ik kan me niet voorstellen dat dat gebeurt. Bovendien zijn er sinds de invoering in maart geen klachten geweest van overlast.”

PvdA fractievoorzitter Derya Karso zegt: “De PvdA is van mening dat de gemeente doet waar de mensen voor kiezen. Door volledige zondagopenstelling kom je tegemoet aan de behoefte. Bovendien wordt de concurrentiepositie van de Papendrechtse winkeliers verbeterd. Denk in kansen, niet in problemen.”

Sophia de Keizer van de VVD: “Zoals iedereen van ons gewend is, komt de VVD op voor inwoners én ondernemers als het gaat om gezondheid, veiligheid en vrijheid. Zeker nu, in deze hectische tijd, sturen wij met nieuwe kennis en inzichten soepel en doeltreffend. Scherpt aan waar moet en laat los waar kan.”

Ná coronatijd
VVD, D66 en PvdA lieten in het onderzoek ook vragen of inwoners voor volledige winkelopenstelling op zondag zijn ná coronatijd. Ook daar blijkt een ruime meerderheid van de Papendrechtse inwoners voorstander van te zijn: zes van de tien inwoners zijn hier vóór.

Op maandag 23 november wordt het winkelopening op zondag besproken in de commissie ABZ van de gemeenteraad. Daar zullen de fracties verzoeken om verlenging van de koopzondagen voor de duur van de hele coronacrisis en voor uitbreiding van levensmiddelenwinkels naar alle winkels.

Reactie van overige partijen
Op www.papendrecht.net reageren enkele partijen op het verhaal van VVD, D66 en PvdA.

Leon van den Dool van het CDA: “De PvdA, D66 en VVD spiegelen iets voor dat onjuist is. Het college is helemaal niet van plan om op korte termijn de huidige regeling terug te draaien.”

Arjan Kosten van de SGP over het onderzoek: “Voor zover ik weet zijn alleen inwoners gevraagd naar hun standpunt over de zondagsopenstelling van de winkels. Dat is wel jammer, want het zijn juist de ondernemers die open moeten.”

Pieter-Jan den Dekker van de ChristenUnie: “In het stuk staat dat we het met een trucje willen terugdraaien. Dat is onjuist, we voeren namelijk nog steeds het raadsbesluit uit.”

PAB en OP hebben nog niet gereageerd of willen nu nog niet reageren en GroenLinks ondersteunt het voorstel voor verlenging van de koopzondagen voor de duur van de hele coronacrisis.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier