Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Papendrecht gaat aansluitingen op warmtenet stimuleren

Algemeen 285 keer gelezen

PAPENDRECHT • Op initiatief van het CDA en de ChristenUnie gaat de gemeente Papendrecht particuliere woningbezitters stimuleren om zich aan te sluiten op het warmtenet wanneer aanleg in de directe nabijheid dit mogelijk maakt. Ook via de woningbouwcorporatie moet geothermie toegepast gaan worden. 

De beide partijen dienden hiervoor donderdagavond tijdens de begrotingsvergadering een amendement in, dat gesteund werd door PAB, OP en GroenLinks. Samen met CDA en ChristenUnie vormen deze partijen een ruime meerderheid in de gemeenteraad, waardoor het college van Papendrecht de opdracht kreeg om ermee aan de slag te gaan.

Te vroeg
Dat deed wethouder Arno Janssen van onder meer duurzaamheid schoorvoetend. “Dit komt eigenlijk te vroeg”, reageerde hij tijdens de vergadering. In de zomer van 2021 presenteert de gemeente een visie over duurzaamheid en energie in de toekomst en pas dan zou hij hierover verder willen nadenken.

Die redenatie kon op weinig begrip rekenen van fractievoorzitter Leon van den Dool van het CDA. “De wethouder brengt ons in verwarring, want hij zegt dat het in 2021 terug komt, maar daar gaan deze begroting en dit amendement toch over? Wij vinden het belangrijk om erover na te denken omdat de energietransitie zo ingrijpend en belangrijk is. Fossiele brandstoffen raken op, we hebben geen andere keuze.”

Enecogelden
Wethouder Janssen legde zich uiteraard neer bij de meerderheid van de raad, maar benadrukte dat het wat hem betreft niet nodig is om er nu alvast wat van te vinden. Hij zegde wel toe dat hij mogelijk de Enecogelden wil inzetten om dit peperdure proces mee te bekostigen. Papendrecht heeft in het afgelopen jaar 27 miljoen euro op haar bankrekening mogen bijschrijven vanwege de verkoop van de aandelen van energiebedrijf Eneco, waarvan de gemeente deels eigenaar was.

Zeer geschikt
Niet alle gebieden in Nederland zijn geschikt voor geothermie, maar deze regio blijkt zeer geschikt voor het onttrekken van warmte uit de bodem. Dit is een zeer duurzame bron van verwarming of verkoeling. Het planbureau voor de leefomgeving geeft aan dat bij ondiepe geothermie (1,5 tot 2 km diep) er geen sprake is van onttrekking van vloeistoffen uit de bodem, maar alleen van circulatie van die vloeistoffen. “Geothermie is voor onze regio daarom een realistische en duurzame oplossing”, vinden het CDA en ChristenUnie in hun amendement.

Concrete projecten
In de komende jaren wordt de aanleg van warmtenetten concreet, bijvoorbeeld bij de herbouw van een wijk zoals Kraaihoek-Noord, grootschalige renovaties van woningen van de woningcorporatie en bouw van nieuwe appartementencomplexen. Dergelijke grote projecten bieden de kans om in één keer een groot aantal woningen aan te sluiten op een warmtenet. De transitievisie warmte, waarover de gemeente volgend jaar verder gaat praten, noemt de woningcorporaties als startmotor. Het warmtenet komt bij aanleg door de straat of buurt, dat is het beste en goedkoopste moment om aan te sluiten. Als veel woningen ‘op de route’ aansluiten, wordt het warmtenet economisch beter haalbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden