Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Gemeente Alblasserdam

Burgemeester Paans steekt hand in eigen boezem over verwarring over vechtpartij op hotelboot

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Burgemeester Jaap Paans heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering zijn spijt betuigd over de onduidelijkheid die ontstaan was na de vechtpartij van vrijdag 23 oktober op een hotelboot nabij het terrein van Oceanco.


Met name over zijn opmerking op Twitter dat de vechtpartij een interne bedrijfsaangelegenheid zou zijn, schoot velen in het verkeerde keelgat. “Als politie erbij betrokken is geraakt, dan is het geen interne aangelegenheid meer”, stelde Arco Strop (CDA) dinsdagavond tijdens de raad simpelweg. Burgemeester Paans was het daarmee eens.

Veel boze reacties op het Twitterbericht van Paans richtten zich op de strenge aanpak van de horeca aan de ene kant en het betitelen van dit feest op de boot als een ‘interne bedrijfsaangelegenheid’ aan de andere kant. De burgemeester begrijpt dat veel mensen het feest op de hotelboot vergeleken met een feest in een kroeg, maar hij plaatst ook kanttekeningen bij die vergelijking.

De aanwezigen op de hotelboot beschouwden zich volgens Oceanco namelijk als een huishouden en gingen ervan uit dat ze daarom best een besloten feest mochten vieren op de boot. De politie zag echter dat er een illegaal feest aan de gang was en concludeerde dat de groep niet tot één huishouden behoorde. Daarop wilden de agenten het feest beëindigen.

De ongeveer vijftien personen die daar aanwezig waren, gingen vervolgens vol in verzet. Er werd met glazen en stoelen naar agenten gegooid. De agenten waren genoodzaakt om ook geweld te moeten toepassen. Er is onder andere met de wapenstok geslagen. Daarnaast was er inzet nodig van een surveillancehond, waarbij ook het stroomstootwapen is gebruikt. In totaal hield de politie vijf mensen aan. Volgens de eerste berichten van de politie zou het gaan om inwoners van Alblasserdam, maar dat bleek later niet te kloppen.

“Ik begrijp de vergelijking met horeca, die door velen gemaakt wordt”, legde burgemeester Paans dinsdagavond 27 oktober verder uit tijdens de gemeenteraadsvergadering. “Tot op zekere hoogte kun je dat op deze manier vergelijken, want de kapitein heeft het de hotelboot als zodanig verhuurd. Oceanco en ik hebben besloten dat de kapitein met dit schip gaat vertrekken. Simpelweg omdat hij iets gefaciliteerd heeft dat uit de hand is gelopen.”

In een memo aan de raad legt burgemeester Paans verder uit dat het overtreden van coronaregels en het plegen van geweld tegen politiemensen verwerpelijk is en door hem wordt afgewezen en waartegen door de verantwoordelijken zowel publiek als privaat is en wordt opgetreden.

Burgemeester Paans had dinsdagavond lof voor de directie van Oceanco, die haar verantwoordelijkheid genomen heeft en alle medewerking verleent aan het nog lopende onderzoek. Uit een verklaring van Oceanco blijkt dat het incident is veroorzaakt door de betrokkenen van een project dat bij het bedrijf in de loods van Marineweg voor een refit in onderhoud is.

Oceanco betreurt het incident en spreekt haar waardering uit voor het werk dat de politie moet doen in deze moeilijke coronatijd. Het bedrijf werkt volledig mee aan het lopende politie-onderzoek.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5