Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• De raadszaal in Papendrecht.</p>

• De raadszaal in Papendrecht.

(Foto: Aangeleverd)

CDA Papendrecht snapt niets van kritiek OP op digitaal vergaderen

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Fractievoorzitter Leon van den Dool van CDA Papendrecht snapt niets van de kritiek van Onafhankelijk Papendrecht (OP) over het houden van digitale vergaderingen.


CDA-er Van den Dool reageert op Ruud Lammers van OP. Die is van mening dat er niet zomaar besloten kan worden om ineens digitaal te gaan vergaderen. Inwoners die willen inspreken, kunnen dan volgens OP niet meer hun zegje doen. “Onze fractie staat op het standpunt dat er eerst een raadsbesluit zou moeten vallen alvorens overgegaan kan worden tot het systeem van digitaal vergaderen bij de commissies”, betoogt fractievoorzitter Ruud Lammers van OP.

Belrondje
Via een belrondje naar de fractievoorzitters van de partijen die in de gemeenteraad zitten, werd onlangs besloten om de vergadering van de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken (ABZ) niet fysiek, maar digitaal te laten plaatsvinden. De aangescherpte coronamaatregelen liggen hieraan ten grondslag. “Feitelijk is deze procedure in onze ogen ‘achterkamertjespolitiek’, omdat er geen formeel raadsbesluit aan ten grondslag ligt”, betoogt Ruud Lammers.

Leon van den Dool van het CDA heeft gemerkt dat er vanuit de bevolking heftig wordt gereageerd op het feit dat een commissievergadering ABZ in Papendrecht digitaal is gepland. Van den Dool: “Heel eerlijk gezegd begrijp ik daar heel weinig van. Er is door de raad nooit een expliciet besluit genomen over digitaal of fysiek vergaderen voor de commissies.”

Goede redenen
Van den Dool geeft aan dat er goede redenen zijn om te overwegen om nu even digitaal te vergaderen. “Tijdens een eerdere vergadering bleek er achteraf een besmet persoon aanwezig te zijn. Er zijn verschillende raadsleden met een kwetsbare gezondheid. Zij vonden het risico erg hoog om fysiek te vergaderen. Om iedereen erbij te kunnen laten zijn, is er daarom digitaal vergaderd. Dat heeft, lijkt mij, niets met achterkamertjes te maken, maar omgekeerd met het vinden van een manier waar iedereen bij kan zijn. Zelfs inwoners, want de digitale bijeenkomsten worden ook uitgezonden”, aldus Leon van den Dool. “Een besluit dat het mogelijk maakt alle raadsleden mee te laten doen, is wat mij betreft alleen maar goed.”

De fractie van GroenLinks Papendrecht had vóór de commotie naar aanleiding van het verwijt van OP over achterkamertjespolitiek al besloten om niet naar de fysieke vergadering op maandag 26 oktober in het gemeentehuis te komen, vanwege de steeds toenemende besmettingscijfers van corona.

Gezondheid belangrijker
“Wij zijn van mening dat gezondheid belangrijker is dan fysieke vergaderen”, meldde de partij op Facebook. “Nog steeds lopen elke dag de besmettingen met grote cijfers op en zijn de RIVM richtlijnen meer dan ooit noodzakelijk om opgevolgd worden. De horeca is dicht. Sportverenigingen mogen niet actief hun sport beoefenen en moeten hun kantines gesloten houden.”

Ook vindt de partij het niet gepast om de gemeenschap op te roepen zich aan de regels te houden, maar zelf niet het goede voorbeeld te geven. De partij citeert uit een onlangs ingezonden brief van de burgemeester: “De horeca volledig op slot; evenementen worden verboden; verjaardagen mogen ook niet meer in blokjes gevierd worden. We moeten ons gedrag aanpassen.“

“Kijk zelf naar de maatregelen. GroenLinks neemt verantwoordelijkheid”, aldus de fractie van GroenLinks in haar statement op Facebook.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5