Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Arnold van Binsbergen.</p>

• Arnold van Binsbergen.

(Foto: Nanda van Heteren)
het complete verhaal

Vierde spel op komst voor Alblasserdams bedrijf Jolly Dutch

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • Na de spellen ‘Chartered: The Golden Age’, ‘Boogie Beasts’ en ‘Herrlof’, dat dit jaar kans maakt om Speelgoed van het Jaar te worden, heeft het Alblasserdamse bedrijf Jolly Dutch vorige week hun nieuwe spel ‘Hot Potato’ op de Amerikaanse crowdfundingwebsite Kickstarter gezet. Mede-eigenaar Arnold van Binsbergen vertelt.


“Een spel ontwikkelen is niet alleen leuk om te doen, ook de reacties van spelers horen, is heel tof. Ze laten op sociale media zien of op een andere manier aan ons weten dat zij een leuke avond met familie of vrienden hebben gehad mede dankzij onze spellen en daar doe je het natuurlijk voor. Ook krijgen we regelmatig feedback van Jolly Dutch fans over hoe we spellen nog interessanter kunnen maken. Al dat contact is heel leuk en het geeft ons energie om spellen te blijven maken. Je betekent echt iets voor mensen en dat motiveert ons om onszelf weer uit te blijven dagen zodat we telkens iets leukers gaan maken.”

Aardappelvreters
“Met ons bedoel ik trouwens mijn collega’s Henk-Jan Hoogendoorn, Alexander Kneepkens en ik. Wij hebben onder meer de vormgeving voor het nieuwste spel Hot Potato gemaakt. Dit idee kwam van spelauteurs die vroegen of zij dat eens mochten pitchen. Wij zagen het spel helemaal voor ons en zijn met hen het idee verder gaan ontwikkelen. Hot Potato is een kaartspel voor twee tot vier personen waarin je in een kwartier tijd tien punten moet halen. Kort door de bocht krijg je kaarten met een bepaalde aardappel erop en je hebt te maken met aardappelvreters. Deze kan je met de juiste kaarten verslaan, maar je kan met deze kaarten ook de ander pesten. Van onze testgroep kregen we de feedback dat de lol van het spel blijft ongeacht hoe vaak je het (achter elkaar) speelt. Je kan namelijk nooit voorspellen hoe de volgende ronde exact verloopt. Dit spel is vanaf nu dus te vinden op Kickstarter. Als genoeg mensen dit backen (zich opgeven om een exemplaar voor de genoemde prijs te ontvangen wanneer dit wordt geproduceerd red.), dan komt het spel in 2021 uit. Dat wordt dan ons vierde spel.”

Een of twee per jaar
“Een paar jaar geleden zijn we begonnen met jaarlijks één of twee spellen op de markt te brengen. Ons debuut was Chartered: The Golden Age. Een groter bordspel voor de hele familie wat met vier tot zes personen zo’n anderhalf uur kan duren. Het doel is om de rijkste koopman van Amsterdam te worden. Momenteel zijn we achter de schermen bezig met uitbreidingen maken waarin we nieuwe spelelementen toevoegen. In het basisspel kunnen aandelen alleen maar stijgen, nu willen we bijvoorbeeld dat aandelen ook kunnen zakken en dat spelers daar bewust voor kunnen kiezen.

Ons tweede spel, Boogie Beasts, is een partyspel dat je het beste met zes tot acht personen kan doen, omdat het dan een chaos wordt. Dit is niet te vergelijken met de andere spellen die we hebben gemaakt, maar wel leuk om te spelen.”

Spel genomineerd
“Het spel dat wij afgelopen zomer hebben uitgebracht heet Herrlof. We hebben bewust gekozen voor een kaartspel dat je goed met twee personen kan doen. Dat kwam in deze coronatijd ook goed uit. In totaal zijn er zo’n veertien basisspelsystemen. Dit spel heeft wat weg van ‘Klaverjassen’ en ‘Hartenjagen’, maar is toch uniek. We hebben gekeken naar welke spellen we zelf leuk vinden en vooral wat daar wat ons betreft leuk aan is. Ook hebben we onderzocht wat er in onze ogen beter gedaan kan worden. Dat hebben we dan aan het spelsysteem toegevoegd. In Herrlof zijn dat krachtkaarten en geheime voorspellingen hoeveel kaarten je wint waardoor tactiek het sleutelwoord wordt. Daarnaast ziet het artwork er mooi uit en is het verhaal erom heen leuk. Die drie elementen zorgen voor een leuk en uniek spel. O, ja en houdt ook rekening met je gebruikers. Zo hebben we bij Chartered: The Golden Age er voor gekozen de event cards optioneel te maken in de Nederlandse versie geen event cards toegevoegd, de feedback die we kregen van Nederlanders was dat wij niet erg wachten op ‘kans’ kaarten waarop staat dat er bijvoorbeeld aan aardbeving is en dat het spel om zijn kop gezet wordt. In de Verenigde Staten van Amerika vinden mensen event cards fantastisch, dus kunnen zij het wel gebruiken. “

Herrlof is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020. Tot en met 31 oktober kunnen mensen nog stemmen op speelgoedvanhetjaar.nl. Elk spel dat dit jaar is uitgebracht, kon ingezonden worden. De jury bepaalt dan welke spellen er genomineerd worden en mensen kunnen daarna hun stem uitbrengen. Begin november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ambities
“Natuurlijk hebben we nog steeds ambities. We zijn niet alleen maar bezig met verschillende uitbreidingen voor Chartered: The Golden Age. Ook zijn we bezig met twee andere grote spellen ontwikkelen. Deze zitten momenteel nog in de beginfase. Na het idee uitwerken, komt de testfase, dan de feedbackgroep en tot slot voer je campagne.”

“Over één spel kan ik al wel meer zeggen: onze bedrijfsnaam is natuurlijk Jolly Dutch, oftewel jolige Nederlanders. Wij wilden daar graag iets mee doen, dus we zijn nu een spel met coöperatieve elementen aan het ontwikkelen waarbij we onze Nederlandse roots in een spelvorm gieten. Hoe het er precies uit komt te zien, weten we nu nog niet, maar het heeft met water, dijken en molens te maken. Het spel willen wij eind volgend jaar op de markt brengen.”

“Ons doel is sowieso om twee spellen per jaar te lanceren. Zo kan je voor iedereen die van spelletjes houdt wat betekenen. Wij richten ons vooral op families en vriendengroepen die na een werkdag nog even een leuk spelletje willen doen. In tijden van de pandemie zagen we een piek in de bestellingen, een spelletje spelen is dus een leuke manier om je tijdens een lockdown met je huishouden te vermaken. Als wij daarbij kunnen helpen, dan doen we het graag en is onze missie geslaagd!”

Nanda van Heteren

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5