• Op de foto staan v.l.n.r. Ciska de Vries (illustrator), Wethouder De Ruijter (op tablet), Tamara van Rossum (SOC) en Hermien Stok.
• Op de foto staan v.l.n.r. Ciska de Vries (illustrator), Wethouder De Ruijter (op tablet), Tamara van Rossum (SOC) en Hermien Stok. (Foto: Aangeleverd)

Papendrechts jeugdboek over historie van de Heerlijkheid

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Afgelopen woensdag werd op de locatie van de Heerlijkheid van Papendrecht het project ‘Horen, zien en schrijven’ gelanceerd. Vanwege de huidige coronamaatregelen kon wethouder Kees de Ruijter niet aanwezig zijn, maar via een videoverbinding kon hij toch de schooljeugd toespreken en kreeg hij digitaal een exemplaar van het boek ‘De vrienden van de Heerlijkheid’ aangeboden.


Het boek is geschreven door de Papendrechtse schrijfster Hermien Stok. Ciska de Vries, eveneens uit Papendrecht, heeft het verhaal voorzien van sfeervolle illustraties. Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1800 bij het oude Huis te Papendrecht.

Niet zo eenvoudig
“Ruim twee jaar geleden kreeg ik via de cultuurmakelaar van het Servicebureau Onderwijs en Cultuur een plattegrond en documenten in handen van de tuin van de oude Heerlijkheid. Of ik daar een verhaal voor kinderen bij kon schrijven. Dat was nog niet zo eenvoudig, tuinen zijn immers niet zo interessant voor kinderen, maar toen ik samen met Ciska rond mocht snuffelen in de oude kelders, kwam de inspiratie voor dit boek vanzelf opborrelen”, vertelt de schrijfster.

Inmiddels hebben al een aantal groepen van de plaatselijke basisscholen met veel plezier deelgenomen aan de workshop, die rondom dit verhaal is opgezet. Het ligt in de planning om ook volgend jaar deze workshop aan de scholen aan te bieden. Zeker nu de familie Korteland, de eigenaren van de huidige Heerlijkheid, het plan heeft opgevat om de oude tuin in miniatuur aan te leggen achter hun boerderijwinkel ‘De Heerlijkheid’. Daardoor wordt een stukje oude luister teruggebracht naar de plek waar het hoort. 

Kinderen meenemen
De schrijfster en kunstenares zien het al helemaal zitten om volgend jaar de kinderen mee te kunnen nemen naar deze miniatuurtuin van de Heerlijkheid. Ester Korteland tempert dat enthousiasme enigszins, want de financiering voor de aanleg van dit project is nog niet rond.

Achter in het boek staan diverse prenten van het oude dorpsleven in en om Papendrecht, zodat de kinderen van nu een idee krijgen hoe het leven er rond het jaar 1800 uitzag. Het boek is te koop in de Landwinkel van de Heerlijkheid

Op de foto krijgt wethouder Kees de Ruijter geheel coronaproof een eerste exemplaar van het boek ‘De vrienden van de Heerlijkheid’ aangeboden. Op de foto staan v.l.n.r. Ciska de Vries (illustrator), Wethouder De Ruijter (op tablet), Tamara van Rossum (SOC) en Hermien Stok. Het boek is inmiddels op het gemeentehuis afgeleverd, want de wethouder gaf aan dat hij het graag wilde lezen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5