Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: ©123RF.COM

Nieuwe opgang Nedersassen gaat niet door; college Alblasserdam: 'Het is te duur'

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De herinrichting van de opgang Nedersassen, de route vanaf de benedenuitgang van het Makado winkelcentrum naar het Raadhuisplein, is te duur om uit te voeren. Deze conclusie van het college van Alblasserdam zorgde voor chagrijn bij de raadsleden.


"De afgang van Nedersassen", zo betitelde één van hen dit dossier. "Wij zijn chagrijnig", stelde Herman Verweij (VVD). "Er is heel veel geld gegaan naar het opknappen van het plein. Maar nu het erom gaat een goede toegang te realiseren naar datzelfde plein is er geld tekort. Ik heb geen oplossing; wie z'n ... brandt, mag op de blaren zitten."

De aanpak van de opgang was bedoeld om de bereikbaarheid van het vernieuwde gemeentehuis en de bibliotheek voor ouderen en minder validen te verbeteren. Uit onderzoek bleek dat de grond zeer gevoelig is voor zakken. 

Herstraten
'Op plaatsen waar volgens het ontwerp anderhalve meter grond aangebracht moet worden, zakt in de komende dertig jaar de bodem 70 centimeter', staat in de raadsinformatiebrief van burgemeester en wethouders. 'Op plaatsen waar volgens het ontwerp twee meter grond aangebracht moet worden, zal in de komende dertig jaar de bodem 1,25 meter zakken.'

'Deze mate van zettingen zijn te groot om de opgang duurzaam en degelijk uit te voeren. De grootste zetting vindt binnen vijf tot tien jaar plaats en waarschijnlijk al zichtbaar na een paar maanden, waardoor herstraten en op hoogte brengen op korte termijn noodzakelijk is.' De kosten van de diverse varianten worden geschat op zo'n 750.000 euro, veel meer dan het budget van 250.000 euro.

Brug
Er is daarnaast gekeken om niet de opgang zelf aan te pakken, maar een brug te realiseren. Ook daarvan zijn de kosten te hoog: 'Dit is geraamd op een totaal bedrag van 770.000 euro en dit ligt ver bovenhet gestelde krediet.'

'Doe het goed of doe het niet' is voor wat betreft het college van toepassing. 'Op basis hiervan heeft het college de voorkeur om voorlopig niet tot uitvoering van dit project over te gaan, met uitzondering van een kleine aanpassing aan de bovenkant van het pad, waardoor dat stukje gebruiksvriendelijker ingericht kan worden.' 

Uitgangspunt daarbij is dat er geen onnodige bochten hoeven te worden gemaakt. 'Met name voor minder validen is dit een verbetering. De kosten voor aanpassen van dit stuk openbaar gebied wordt geraamd op 22.500 euro.'

Niet rooskleurig
Meerdere partijen drongen er bij wethouder Arjan Kraijo op aan om te kijken of er toch nog (financiële) mogelijkheden zijn om de geplande aanpassingen uit te voeren. Kraijo zegde daarin niets toe. "Ik kan het chagrijn dat u ervaart onderschrijven. We hebben van alles geprobeerd en bekeken, maar we komen er gewoon niet uit. Ook al omdat de financiële positie van de gemeente niet rooskleurig is en de cijfers voor de begroting er ook niet florissant uitzien."

Hij gaf daarnaast aan geen signalen te ontvangen dat ouderen of minder validen problemen hebben het plein te bereiken. "Er wordt veel gebruik gemaakt van de Wijkhopper. Het plein, het vernieuwde gemeentehuis en de bibliotheek zijn bereikbaar, al had een nieuwe opgang Nedersassen wel beter geweest."

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5