Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Archieffoto: Peter Stam

Alblasserdamse kerk gaat verder als buurthuis De Pion

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) in Alblasserdam heeft haar gemeente-zijn beëindigd. Het gebouw aan de Waalsmondelaan 16 krijgt straks de functie van buurthuis.


“De Pion is een pioniersplek, om diaconaal werkzaam te zijn met middelen en goederen van de kerk”, vertelt Gertjan Zwart namens het Pion-team. “De boodschap van geloof, hoop en liefde van Jezus Christus en de boodschap van zijn verlossingswerk, die eerst in deze kerk door woordverkondiging op deze plek klonk, mag door werk op sociaal-maatschappelijk terrein blijven doorklinken in deze wijk.”

In de afgelopen maanden heeft een team van zes mensen uit verschillende kerken hard gewerkt aan het zoeken van mogelijkheden om van betekenis te zijn in de wijk en in heel Alblasserdam. Ook zullen in de komende maanden, als de Pion daadwerkelijk als buurthuis functioneert, mensen en instellingen van binnen en buiten de kerken hun weg vinden naar deze locatie. Gertjan Zwart: “Het buurthuis is nog in ontwikkeling, maar de start is een feit.”

Contacten
Het Pion-team heeft onder meer contact gezocht met het Platform Armoede Drechtsteden, dat op zoek bleek te zijn naar een aanlooppunt in de gemeente Alblasserdam. Ook is er gesproken met de Stichting Welzijn Alblasserdam, die voor een deel op hetzelfde doelgroep gericht is. Wanneer zij activiteiten in de buurt willen organiseren, bijvoorbeeld voor mantelzorgers, kunnen ze bij De Pion terecht.

Het gebouw wordt ingericht als gezellig buurthuis. Gertjan: “Maar wel zo dat we er met eenvoudige aanpassingen weer een rouw- of trouwdienst kunnen houden. Het orgel blijft ook. Dat staat niet in de weg en kan dienen als speeltafel wanneer het gebouw de buurthuisfunctie heeft.”

Deelcafé
Ook het concept van het deelcafé, zoals dat bijvoorbeeld actief is in Hardinxveld-Giessendam, krijgt naar alle waarschijnlijkheid een plek in het gebouw aan de Waalsmondelaan. Bezoekers zijn hier welkom voor koffie, thee of kunnen wat eten. Hoe vaak dit deelcafé open gaat zijn, hangt af van het aantal medewerkers dat gevonden kan worden.

“Het staat allemaal nog heel erg in de kinderschoenen”, legt Gertjan Zwart uit. “Het idee van het zijn van een buurthuis moet groeien. Een van de eerste acties is de opening van het buurthuis op zaterdag 26 september. Dan gaat het bord van de Christelijk Gereformeerde kerk eraf en komt het bord van buurthuis De Pion aan de gevel te hangen.”

De kerk aan de Waalsmondelaan werd gebouwd in 1950 en deed tot 1967 dienst als Rooms-Katholieke kerk. Daarna kocht de Christelijke Gereformeerde kerk het pand. Vanwege een teruglopend ledenaantal en vooral vanwege een tekort aan ambtsdragers, is besloten om de kerk te stoppen. Maar de diaconale werkzaamheden worden met De Pion voortgezet.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5