Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg. Archieffoto: Bert Bons
• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg. Archieffoto: Bert Bons (Foto: Bert Bons)

Raad Papendrecht kijkt reikhalzend uit naar uitwerking plannen VO-scholen

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De Papendrechtse politiek staat unaniem achter het starten van een haalbaarheidsonderzoek naar de voorkeursvariant voor de nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs (VO) en kan bijna niet wachten tot de eerste steen gelegd wordt. Dat bleek woensdagavond tijdens de commissievergadering Samenleving.


De gemeenteraad van Papendrecht heeft in het afgelopen jaar ingestemd met nieuwbouw voor de twee scholen voor voortgezet onderwijs in het dorp. De oude gebouwen zijn verouderd, duur in energieverbruik en het hedendaagse onderwijs vraagt om grote veranderingen op het gebied van leslokalen en de inrichting van schoolgebouwen.

Er komen twee nieuwe schoolgebouwen. Eentje aan de Vijzellaan, waar nu al het gebouw van De Lage Waard staat. En een op de plek waar nu het Willem de Zwijgercollege staat, met een extra gebouw op de plek wat nu deels braak ligt tussen de Douwes Dekkerlaan, De Jacob Catslaan en de Rembrandtlaan. De nieuwbouwplannen kosten zo’n 45 miljoen euro. De huidige Vmbo-afdeling van De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg gaat tegen de vlakt en wordt herontwikkeld.

Uitwerking
Woensdagavond stond het haalbaarheidsonderzoek naar deze plannen op de agenda. In het haalbaarheidsonderzoek wordt de voorkeursvariant inhoudelijk verder uitgewerkt en financieel op hoofdlijnen doorgerekend. Meer concreet betekent dat er dan een onderzoek komt naar de ruimtebehoefte van de scholen, er wordt ook onderzocht hoe de fysieke samenwerking van de scholen vorm kan krijgen, er komt een onderzoek naar de behoefte aan sportaccommodaties en er komt een schets van het plan.

Die schets had een inspreker woensdagavond al graag willen hebben. De omwonende van De Lage Waard aan de Vijzellaan was onlangs naar een informatieavond geweest en hoopte meer te weten te komen over de hoogte van de school en hoe het nieuwe gebouw eruit komt te zien. Maar zover zijn de plannen nog niet, vertelde wethouder Kees de Ruijter woensdagavond.

Theater
Ook enkele commissieleden konden bijna niet wachten tot er meer bekend zou gaan worden over de plannen. “Waarom duurt het zo lang?”, vroeg Yara van Engelen (GroenLinks) zich hardop af. “En wat gaat er gebeuren met het theater?”

Wethouder De Ruijter: “Het theater blijft buiten de discussie over de VO-scholen. Er gaat wat gebeuren in het gebied, dus ook met het theater gaat er wel wat gebeuren. Maar we koppelen dat niet aan elkaar vast, want dat vertraagt de plannen voor de scholen.”

De wethouder noemde het haalbaarheidsonderzoek ‘een megaklus’, dat door de gemeentelijke organisatie uitgevoerd zal worden, misschien hier en daar met de hulp van externe deskundigen.

Pas halverwege volgend jaar zal het haalbaarheidsonderzoek afgerond zijn en kunnen er beslissingen genomen gaan worden die concreter en fysieker zijn. Dan zal er ook meer bekend worden hoe het verder gaat met het theater.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5