Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De betrokkenen bij het Aandachtspunt, met v.l.n.r. achter Dorien Zandvliet, Margriet Stellaard, en Ineke Smidt-Breedveld. Op voorgrond Mattanja Kroon.
• De betrokkenen bij het Aandachtspunt, met v.l.n.r. achter Dorien Zandvliet, Margriet Stellaard, en Ineke Smidt-Breedveld. Op voorgrond Mattanja Kroon. (Foto: Eline Lohman)

Eerste Aandachtspunt aangebracht in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • In de Weverstraat in Alblasserdam is op woensdag 17 september het allereerste Aandachtspunt aangebracht. De tekst op een stoeptegel moet ervoor zorgen dat voorbijgangers eens zwaaien naar een inwoner, zoals in dit geval Ineke Smidt-Breedveld (79).


Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) gaat de komende tijd nog meer van dergelijke Aandachtspunten aanbrengen in Alblasserdam, maximaal 30 stuks. “Het initiatief heeft als doel om inwoners, die bijvoorbeeld veel thuis zitten, wat aandacht te geven”, vertelt Mattanja Kroon van de SWA. “Het idee komt bij ons vandaan. Het leek ons een goed idee om Aandachtspunten te realiseren in Alblasserdam, omdat juist simpele dingen als iemand groeten veel verschil kan maken voor iemand die veel alleen thuis zit. Een klein en laagdrempelig gebaar als groeten kan al een positief effect hebben op hoe iemand de dag ervaart.”

Felroze tekst
En zo kon het gebeuren dat er sinds woensdag een felroze, gespoten tekst met ‘Groeten kost niets’ op een stoeptegel ligt voor het huis van Ineke Smidt-Breedveld. Haar buurvrouw van twee huizen verderop, Margriet Stellaard, vroeg het Aandachtspunt aan voor de 79-jarige. Margriet: “Aan het begin van de lock-down zag ik een oproep voor een Aandachtspunt. Ik besloot Ineke op te geven. In het begin zei ze dat het haar niet zoveel uitmaakt om veel thuis te zitten, maar ik zag haar vereenzamen. De kleinkinderen konden niet komen en dat vond ze heel jammer. Ik dacht: ‘wat is dit erg’. Ik ben zelf ook veel alleen, maar ik kan nog eens een blokje gaan lopen of boodschappen doen. Ineke niet. Ik merk dat een kletspraatje altijd veel voor haar doet. Nu kunnen mensen die langslopen met een klein gebaar iets goeds doen. Ik hoop dat mensen gaan nadenken en eens stilstaan bij mensen die eenzaam zijn.”

Zwaar woord
‘Eenzaam’ wil Ineke zich niet zozeer noemen. ‘Dat is zo’n zwaar woord’. Maar ze is wel alleen. Ineke is blij met het Aandachtspunt. “Het ligt ook wel aan mezelf dat ik weinig onder de mensen kom, want ik ga niet vaak meer op pad. Dat gaat ook niet meer. Maar nu met corona zeker niet. Wel ben ik de ‘spekkies-oma’: kinderen uit de buurt komen spekjes bij mij halen. Ik vond het heel erg dat dit niet mocht gedurende de lock-down. Maar kijk eens, ik kreeg allemaal kaarten van de kinderen”, wijst Ineke naar de deur van de woonkamer, die vol hangt met kaarten. “Ik vind het fijn dat Margriet het Aandachtspunt aangevraagd heeft. Ga ik lekker zwaaien vanaf de bank of vanaf mijn puzzeltafel achterin het huis. Want ook vanaf die plek kan ik zo zien wie er langs mijn raam loopt.”

Goed initiatief
De Alblasserdamse hoopt op wat meer contact met mensen. “Al spreek je iemand maar tien minuten, je kunt er dan weer tegenaan. Ik vind de Aandachtspunten een heel goed initiatief. Iedereen loopt tegenwoordig met zijn of haar telefoon in de hand, dus ze kijken toch al naar beneden, kunnen ze het Aandachtspunt zien, haha.”

De gemeente Alblasserdam is erg bezig met het bekijken van de effecten van de coronaperiode op inwoners. Zij juicht de Aandachtspunten van de SWA toe. Er is in Alblasserdam nog een andere activiteit in het kader van eenzaamheid: in de Week tegen Eenzaamheid vanaf 1 oktober wordt aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Ook bij de SWA vinden allerlei activiteiten plaats. Zo zijn er twee wandelingen, ‘Walk & Talk’, die langs de Aandachtspunten gaan. In de komende weken worden er op drukkere plekken, zoals bij winkelcentrum Makado, Aandachtspunten aangebracht waarlangs de belangstellenden wandelen tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Ineke heeft er al zin in. “Ik ga voor mijn raam zitten! Net als met de avondvierdaagse.”

Alblasserdammers kunnen voor zichzelf of iemand anders een verzoek doen voor een Aandachtspunt bij de SWA. Info via Mattanja Kroon van de SWA, 078-2021220 of info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl..

Eline Lohman

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5