Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Aangeleverd

Presentatie over aanpak huiselijk geweld

  •   keer gelezen

DORDRECHT/REGIO • THHG-Transitie Hulpverlening Huiselijk geeft op donderdag 24 september in stadswaardehuis DOOR in Dordrecht een presentatie over de aanpak van huiselijk geweld en de meldcode Masker19

Sinds de decentralisatie in 2015 liggen bij gemeenten de verantwoordelijkheid voor hulpverlening, herstel en nazorg van slachtoffers van huiselijk geweld. De decentralisatie had tot doel om de overheid dichter bij de burger te brengen en tot een kostenbesparing te komen in het sociaal domein.

Na een aantal jaar van decentralisatie is dit doel niet bereikt, meldt THHG. Integendeel. De kosten in het sociaal domein dreigen verder op te lopen en slachtoffers van huiselijk geweld zijn onnodig lang slachtoffer en krijgen met hernieuwd slachtofferschap te maken.

Door de beperkende maatregelen om de coronacrisis te bestrijden werd het moeilijker voor slachtoffers van huiselijk geweld om op een veilige manier hulp te zoeken èn hulp te krijgen. Daarom voerde Nederland op 1 mei de meldcode Masker19 in. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen bij een apotheek naar Masker19 vragen, waarop de apotheker hulp ingeschakeld. Naast enthousiaste reacties op deze aanpak is er ook kritiek. Want na melding van huiselijk geweld loopt het slachtoffer het grootste gevaar op represailles van de dader en krijgen slachtoffers van huiselijk geweld vaak met hernieuwd slachtofferschap te maken.

THHG: “De huidige corona crisis vergroot zwakheden in onze maatschappij en systemen die wij als samenleving hebben opgebouwd. Ook legt het een extra druk op de financiën voor gemeenten en landelijke overheid.”

THHG ziet ook kansen tijdens deze crisis om samen met beleidsmakers en professionals om tot een duurzame aanpak van huiselijk geweld te komen en te besparen op de kosten in het sociaal domein.

Beleidsmakers, professionals die met doelgroep te maken hebben en ervaringsdeskundigen van huiselijk geweld zijn van harte welkom om de presentatie van THHG bij te wonen. De presentatie vindt plaats op 24 september bij Stadswaardehuis DOOR. Na de presentatie is er nog een borrel en gelegenheid tot netwerken.

Aanmelden kan via www.transitiehulpverleninghuiselijkgeweld.nl/aanmelden-presentatie.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }