Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De foto, die inmiddels al enkele jaren oud is, waarmee Tafelronde 140 vorig jaar de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten aankondigde.
• De foto, die inmiddels al enkele jaren oud is, waarmee Tafelronde 140 vorig jaar de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten aankondigde. (Foto: Aangeleverd)

Papendrechtse burgemeester laat zich niet voor ‘Zwarte Pieten-karretje’ spannen

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht heeft maandagavond geen standpunt ingenomen over de vraag of hij bij een intocht van Sinterklaas met Zwarte Pieten aanwezig zal zijn, als die gehouden zal worden.

Die keuze werd hem tijdens de commissievergadering ABZ (Algemene Bestuurlijke Zaken) voorgelegd door de fractie van D66, die de Zwarte Piet wil vervangen door roetveegpieten. Volgens D66 in Papendrecht werkt een intocht van Sint met Zwarte Piet discriminatie en pestgedrag richting volwassenen én kinderen in de hand en daarom moet Zwarte Piet afgeschaft worden. Daarvoor in de plaats moet de roetveegpiet komen.

De gemeente Papendrecht heeft volgens D66 de middelen om Zwarte Piet te verbieden, omdat de gemeente de intocht voor een deel subsidieert. Daarnaast zou de burgemeester er volgens D66 voor kunnen kiezen om de intocht van Sinterklaas te boycotten wanneer er Zwarte Pieten bij zijn.

Niet dreigen
Burgemeester Moerkerke voelde daar niet zoveel voor. De meeste andere partijen in de Papendrechtse raad waren het daarmee eens. Leon van den Dool (CDA): ‘We zijn het ermee eens dat niemand geschaad moet worden door het Sinterklaasfeest, maar we zijn het er niet mee eens dat we met de vuist op tafel moeten slaan en moeten dreigen met het stopzetten van subsidie of het boycotten van het feest.”

Martin Verweij (PAB): “Het sintnicolaasfeest wordt in Papendrecht met scholen, ondernemers en ouders in elkaar gezet. Zij moeten bepalen hoe het eruit moet zien. Zij beslissen hoe snel en hoe zij willen meegaan met veranderingen in de maatschappij. PAB wil niet dat dit in de raad bepaald wordt. Vreemd dat er met een soort boete gedreigd moet worden. Of dat de burgemeester iets zou moeten afdwingen door niet aanwezig te zijn.”

“We kunnen ons iets voorstellen bij een roetveegpiet en dat de overgang daarnaartoe geleidelijk gaat. Maar we zijn niet voor de stevige maatregelen die D66 hier voorstelt”, aldus Arjan Kosten (SGP). Woordvoerders van VVD, Onafhankelijk Papendrecht en PvdA lieten soortgelijke geluiden horen, alleen ChristenUnie (CU) zat iets meer op de lijn van D66. Pieter-Jan den Dekker (CU): “De oplossing van de roetveegpiet is een goede oplossing.”

Op de vlakte
Burgemeester Aart-Jan Moerkerke hield zich iets meer op de vlakte. “Net als ieder jaar ga ik het gesprek met de organisatie aan over hoe het feest georganiseerd wordt”, vertelde hij tijdens de vergadering. Hij voegde daar direct aan toe dat de intocht van Sinterklaas in Papendrecht dit jaar niet doorgaat, vanwege corona. “Er komt mogelijk een alternatief met een soort meet and greet. Maar hoe dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.”

Burgemeester Moerkerke benadrukte dat hij in de discussie over Zwarte Piet en of hij dan wel of niet bij de intocht moet zijn, geen standpunt wil innemen. “Maar ik ben natuurlijk niet blind voor de discussie die in de maatschappij is ontstaan. Ik ga ervan uit dat organisatie een wijze beslissing neemt.”

Terugkoppeling
En daar moest de raad het mee doen. Trijntje van Es (D66) wilde te zijner tijd dan graag een terugkoppeling van de burgemeester over hoe dat gesprek dan gegaan is. Haar voorkeur ging daarbij uit naar een zogenaamde Raadsinformatiebrief, waarin zwart op wit staat wat het college besloten of gedaan heeft. Maar die toezegging wilde de burgemeester niet doen.

Moerkerke: “Dat lijkt misschien op het weigeren van geven van informatie, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het gesprek.” De burgemeester wilde zich nergens aan verbinden en deed dat dan ook niet. Wel beloofde hij een terugkoppeling te doen naar de raad, maar in welke vorm, dat liet hij in het midden.

“Dat is vreemd”, reageerde Trijntje van Es beduusd. “Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Daar moet ik me even over beraden.” Zij wilde graag duidelijkheid en toezeggingen, maar kreeg die niet.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }