Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Dit moet je weten voor je een nieuwbouwhuis koopt

Algemeen 246 keer gelezen

Verhuisplannen? Dan zie je vast regelmatig mooie projecten voorbijkomen. Een nieuwbouw huis heeft natuurlijk veel voordelen maar welke addertjes zitten er onder het gras. En wat wordt er wel en niet gedaan bij het huis van jouw keuze. Goed geïnformeerd zijn voorkomt dat je straks met dozen in een huis zit dat nog niet klaar is. 

Het woord zegt het al; een nieuwbouwhuis wordt helemaal nieuw gebouwd. Dat is fijn want dat betekent dat jij de eerste bewoner bent en dat jij ook deels kunt bepalen hoe je huis er uit gaat zien. Hoeveel dat ‘deels’ is, is afhankelijk van de vorm die je kiest. Kies je om je nieuwe huis helemaal zelf te ontwerpen en te bouwen (het aankopen van grond dus) of kies je voor een woning uit een project? En wordt je huis uiteindelijk casco of sleutel klaar opgeleverd? Grote verschillen die bepalen hoeveel werk en hoeveel kosten jij nog hebt na de oplevering. 

Grond of een projecthuis?
Wil je echt alles zelf bepalen? Dan is een afspraak met de bank, een architect en de aankoop van een stuk grond het beste idee. En ja in die volgorde. Want weten wat je te besteden hebt, is de eerste vereiste. Daarnaast mag je niet overal alles bouwen wat je zou willen.

Ga je voor een project dan is de vraag of je een casco oplevering krijgt of sleutelklaar. Bij casco wordt de woning opgeleverd met alleen de basis. Bij de meeste projecten wordt tegenwoordig ook een deel van de binnenkant van het huis wordt opgeleverd. Ook zie je vaak dat je, met name bij de keuken, sanitair en tegels, een keuze hebt. In alle gevallen is het goed om te kijken wat er wel en niet hoort bij de oplevering. Ga je zelf het plafond stucen of kun je dit voor een mooi en strak resultaat toch beter uit handen geven? Ook het plaatsen van de keuken en de badkamer, is een klus waar zeker wel twee rechter handen voor nodig hebt. 

Wordt je huis ‘sleutelklaar’ opgeleverd, dan is je huis helemaal afgewerkt. De standaard binnenwanden zijn geplaatst, kabel, leidingen en installaties zijn aangelegd en ook het tegelwerk, timmerwerk en sanitair is klaar. Jouw werk is dan de wanden en het plafond te sauzen, behangen of van sierpleister te voorzien. En het inrichten natuurlijk. 

Kosten en budgetten
In alle gevallen is het goed om vooraf een goed kostenoverzicht te maken. Wat vind je belangrijk, waar wil je meer en waar minder geld aan uitgeven. Wat kun je meefinancieren en wat doe je zelf? Ook goed kijken naar verschillende leveranciers kan je geld of een beter resultaat opleveren. Zo kan een schilder verschillende tarieven hanteren in de zomer en winter en kun je bij de stukadoor bijvoorbeeld extra kosten krijgen omdat er een steiger gebouwd moet worden. Het is dus goed om bijvoorbeeld eerst alles over stukadoors te weten of, als je snel een antwoord wil over wat wand en plafond stucen nieuwbouw kosten zijn, te kijken vaste meterprijzen waar het stuc- en latex verfspuitwerk standaard zit inbegrepen Zo kom je niet voor verrassingen te staan en zijn de kosten direct duidelijk. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De cover van het boek van Hans Muijsson.
Hans Muijsson bij live-uitzending vanuit de bibliotheek van Alblasserdam Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Amega Samen Sterk steunt zeven goede doelen in de Drechtsteden Zakelijk 14 uur geleden
Afbeelding
Programma 2024-2025 van Theater De Willem uit Papendrecht staat online: grote namen en prachtige voorstellingen Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden