Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Hoe werk je het beste vanuit huis?

  •   keer gelezen

In de afgelopen periode zijn we met zijn allen een stuk meer thuis gaan werken. Of het nu gaat om een studie, een thuiscursus of de werkzaamheden die je eerder op kantoor uitvoerde: thuiswerken is toch heel anders dan op locatie. Hoe maak je thuis een fijne werkplek en zorg je voor optimale concentratie? 


Lees hier hoe je het beste vanuit huis werkt.

Een goede planning is het halve werk
Met een goede planning creëer je rust en overzicht in je werkzaamheden. Het is echter wel belangrijk om een goede balans in de planning te vinden: plan je te veel taken te dicht op elkaar in, dan lukt het misschien niet om alles af te krijgen en werkt dat demotiverend.

Plan dus niet te veel taken in per dag en bepaal een realistische hoeveelheid werk. Zorg daarbij wel voor speling; zo kun je altijd nog een extra pauze inplannen of taken verschuiven. Een volgorde in je takenlijst aanbrengen kan behulpzaam zijn, maar als je merkt dat je daardoor vastloopt, wissel dan ook eens een taak om.


Aangeleverd

Creëer een fijne werkplek
Je comfortabel voelen en niet te veel last hebben van afleiding zijn misschien wel de belangrijkste voorwaarden voor een fijne werkplek. Ook praktisch gezien werk je natuurlijk een stuk vlotter als je alle benodigdheden bij de hand hebt en je goed kunt focussen. Als je de ruimte hebt, is het dus ideaal om jouw thuiswerkplek in een afgesloten kamer te maken.

Als je geen aparte kamer vrij hebt om in te werken, kun je natuurlijk ook gewoon jouw werkplek in de woonkamer of slaapkamer maken. Let er wel op dat je op een stoel zit die de rug zo goed mogelijk ondersteunt. Heb je toevallig een hoge tafel of bar in huis? Dan kun je zelfs afwisselen met staand werken. 

Begin vervolgens met een schone lei: wanneer de plek in huis is gekozen, ruim je afleidende spullen en dingen die je niet nodig hebt op. Je kunt nu jouw werkplek inrichten met alle benodigdheden. Controleer je internetverbinding, maak een checklist van communicatiesoftware (zoals Zoom en Skype) en plaats natuurlijk je laptop of beste chromebook.

Bespreek het thuiswerken met je medebewoners
Woon je niet alleen en zijn er meer mensen uit het huishouden thuis, dan wil je niet dat jullie elkaar storen of in de weg lopen. Thuiswerken met kinderen is net iets ingewikkelder, want je wilt tijdens het werken uiteraard een oogje in het zeil houden. 

Overleg dus met je medebewoners en spreek af op welke tijden je liever niet gestoord wilt worden of behoefte hebt aan stilte. Je kunt ook samen een planning maken en jullie werkschema’s op elkaar afstemmen. 

Ook met de kinderen is samen een planning maken zeker geen slecht idee. Wissel schoolwerk af met spelen, kleuren, puzzels en schermtijd zoals de TV of tablet. Zo blijven hun activiteiten afwisselend, maar hebben jullie ook structuur en overzicht.
De smartphone: afleiding of handige tool?
Aan de ene kant is je telefoon handig om in contact te blijven met collega’s, je mail te checken en op de hoogte te blijven van bepaalde updates, maar het kan ook een sterke afleiding vormen. Zet dus alleen belangrijke pushmeldingen aan en laat je telefoon verder liever op stil.

Het kiezen van de juiste momenten om je telefoon te checken helpt ook om de productiviteit erin te houden. Doe dit vlak voor of na een pauze, of voordat je met een taak begint en vlak na de afronding. Op die manier breekt de smartphone je concentratie niet en blijft het een positieve toevoeging aan jouw werktools.

Weet ook wanneer je moet stoppen
Weten wanneer je moet stoppen begint al bij het plannen: zorg dat je voldoende pauzes neemt. Je hebt ze nodig om de gedachtestroom te verfrissen en het werk gebalanceerd te houden. Merk je dat je vastloopt, neem dan gerust een extra pauze.

Voldoende rust is cruciaal voor een goede werkbalans en uitgeruste hersenen leiden tot meer productiviteit. Nadert het einde van de werkdag, rond dan gerust je taken af en stop op tijd met werken. Goed werken is goed rusten, ook wanneer je thuiswerkt.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5