Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Boogaard in zijn atelier, met 'The last tango', nu te zien in het Carillon.
• Boogaard in zijn atelier, met 'The last tango', nu te zien in het Carillon. (Foto: Aangeleverd)

Amateurkunstenaar Boogaard: van Carlier naar Carillon

  •   52 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Als 12-jarige kocht Piet Boogaard zijn eerste tubetje olieverf, bij Carlier in Rotterdam. Nu exposeert hij in het Carillon.

Het eerste werk van de Lekkerlandse autodidact mocht in de etalage van Carlier staan. Daar was Boogaard 'groots op'.

Hoogste cijfers
Vanaf zijn tiende namen zijn ouders hem mee naar tentoonstellingen en galeries. "Dat vond ik wel leuk. Ik had voor tekenen een van de hoogste cijfers op mijn rapport. In het Delflandhuis konden kinderen tekenen en schilderen, in de vakantie. Daar liepen kunstenaars rond die advies gaven."

"Mijn ouders stimuleerden me bij het schilderen en tekenen. Toen ik twaalf was schilderde ik het kerkje van Overschie, dat heeft bij Carlier in de etalage gestaan. Daar was ik groots op."

Toelatingsgesprek
Het liefst had Boogaard (74) van het kunstschilderen zijn vak gemaakt. “Ik ben zelfs naar de academie in Rotterdam geweest. Daar had ik een toelatingsgesprek met Pierre Janssen. Dat liep goed. Maar ja, het was begin jaren zestig, er was volop werk. Mijn ouders zeiden: ‘Ga alsjeblieft werken, dat kunstenaarsgedoe levert niks op.”

Hij koos voor werk ‘in het groen’. “Ik heb bij hoveniersbedrijven gewerkt, in 1970 ging ik bij de gemeente Nieuw-Lekkerland aan de slag. Nadat ik een hart- en een herniaoperatie had gehad ben ik daar onder andere calculatie- en tekenwerk gaan doen. Elf jaar geleden ben ik in de VUT gegaan.”

Schildersclubje
Naast zijn werk bleef Boogaard altijd schilderen, al was het in de jaren waarin zijn kinderen klein waren wat lastiger om daar tijd voor te vinden. “Toen de jongens de deur uit gingen kreeg ik meer tijd. Ik heb ook bij een schildersclubje gezeten, in de Mijlpaal in Alblasserdam, bij Teus van Kooten en Raymond Koop."

's Nachts
Het schilderen kan hem zo in beslag nemen dat hij zelfs 's nachts in zijn atelier te vinden is. "Dan ga ik even in mijn atelier zitten en denk: daar moet wat meer groen of blauw in, daar moet het wat donkerder." Hij loopt ook weleens vast. "Dan haal ik er grondverf overheen en begin opnieuw."

Appel en Wolkers
Er zijn twee kunstenaars die hij bewondert. "Ik ben weg van Jan Wolkers en op een bepaalde manier ook van Karel Appel. Die vrijheid." Wat typeert zijn eigen werk? "Mijn werk bestaat hoofdzakelijk uit duizenden kleine Van Gogh-achtige streepjes."

'Coronaprijzen'
Momenteel zijn schilderijen van Boogaard te zien in het Carillon. "Door corona is van een 'meet & greet' niets gekomen, helaas. Ik verkoop mijn werk nu voor coronaprijzen." Met zelfspot: "De aanschaf is een investering, want als je over vijftig jaar bij 'Tussen Kunst & Kitsch' met echte Boogaard aan komt zetten…"

Voor meer informatie: pietboogaard.nl.

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }