Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lobby voor naam ‘Kloos’ in woningbouwproject langs De Noord

Algemeen 616 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Historische Vereniging West-Alblasserwaard is een lobby gestart om de naam Kloos zoveel mogelijk terug te laten komen in het woningbouwproject langs De Noord.

Afgelopen donderdagmiddag was er een informatieve sessie voor buren, dijkbewoners, mede-Alblasserdammers, nieuwe bewoners andere geïnteresseerden voor Noorderlicht, een project voor 267 woningen op het oude Mercon Kloosterrein.

Als het aan Ruud Boele van de Historische Vereniging ligt, wordt de naam van Mercon er echter uit gehaald in het project. “Dat was maar een passant”, legt Ruud uit. “Zij namen het bedrijf in 1985 over om enkele jaren daarna alles te verhuizen naar Gorinchem.”

Omdat de naam van Mercon prominent op één van de grote loodsen op het terrein staat, is het gebied tussen de West-Kinderdijk en rivier De Noord in de volksmond het ‘Mercon-Kloosterrein’ gaan heten. Dat is volgens Ruud Boele en de Historische Vereniging niet terecht.

Terug tot 1843
De naam van Kloos komt in de Alblasserdamse maritieme geschiedschrijving voor het eerst in 1843 voor. Floris Kloos kocht in 1849 van Cornelis Smit een buitendijks gelegen stuk land in de Kinderdijk en startte met scheepsbouw. Zijn scheepswerf werd later fors uitgebreid. Hij bouwde tot 1865 twaalf houten zeilschepen en ging toen over op staalbouw. Er werden niet alleen stalen schepen gebouwd, maar ook (droog)dokken, sluisdeuren, drijvende bokken, veel bruggen en spoorwegmaterieel.

Door overcapaciteit in de staalsector in de zestiger en zeventiger jaren was er eerst een fusie met Hollandia en later een doorstart onder de naam ‘Mercon-Kloos Holding bv’. Na de overheveling van de productie naar Gorinchem werd het bedrijfsterrein in januari 1999 verkocht aan een projectontwikkelaar.

Nadat diverse bouwplannen mislukt zijn, is FSD Development kortgeleden gestart met de voorbereidingen voor een bouwproject op die locatie. In het landschap worden delen van de bestaande staalconstructie behouden om de duidelijke identiteit van het gebied te bewaren.

267 woningen
Eind 2022 worden er volgens het plan 267 woningen opgeleverd. Het gaat om 25 dijkwoningen grenzend aan een gezamenlijke binnentuin. 82 royale rivierappartementen worden te koop aangeboden. 100 loods appartementen en de 60 kade appartementen worden in de huur aangeboden.

“Bij de naamgeving van de verschillende onderdelen van het project willen we graag zoveel mogelijk de naam van Kloos laten terugkomen”, vervolgt Ruud Boele. Hij denkt aan namen als Kloos Residentie, Kloos Kade, Kloos Boulevard, Kloos Paviljoen of Kloos Staete.

Ruud Boele sprak met ir Fransje J. Sprunken, Founding Partner van FSD Development. “Er ging een wereld voor haar open. Ik heb daarom goede hoop dat we het voor elkaar krijgen om de naam Kloos prominent terug te laten komen in het project.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden