Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Pippa met haar hond Lola.
• Pippa met haar hond Lola.

Nicole uit Papendrecht heeft de stoute clownsschoenen aangetrokken

  •   351 keer gelezen

PAPENDRECHT • Middenin de coronatijd heeft Nicole Suijker (47) uit Papendrecht de stap gezet om als clown aan de slag te gaan. Ze heeft als Pippa geacteerd in Papendrecht en Sliedrecht.

“Het kwam allemaal sneller dan eigenlijk de bedoeling was, maar ik heb er geen spijt van”, vertelt Nicole, die sinds december 2019 werkzaam is als woonassistent bij woonzorgcentrum De Markt in Papendrecht. “Ik ben hier gaan werken omdat het goed te combineren is met mijn clownsopleiding. Ik wil heel graag Cliniclown worden in de zorg.”

Clown ontdekken
Nicole volgt een gespecialiseerde HBO-opleiding hiervoor en zit nu in het eerste van in totaal drie leerjaren. “Het eerste jaar is algemeen. Pas in het tweede jaar ga je je clown ontdekken, maar de hele crisis heeft mijn clown Pippa al veel eerder doen opstaan”, vervolgt Nicole. “Ik wilde al vroeg in de crisis iets doen voor de bewoners van De Markt en heb toen de stoute clownsschoenen aangetrokken. Voor het raam was ik te zien om bewoners en personeel een hart onder de riem te steken.”

Later trad ze nog een keer met haar hond Lola op, maar door de corona-noodverordening in Papendrecht werd de muzikale Paasbingo met Pippa en een Paashaas het laatste wat ze voor het raam heeft kunnen doen.

De waarde van Pippa
Nicole: “Maar de waarde van Pippa werd gezien. Ik ben tijdelijk toegevoegd bij team welzijn binnen woonzorgcentrum De Markt. Op die manier kan ik als Pippa ook binnen aan de slag. Op feestdagen of bij verjaardagen werk ik als Pippa en anders gewoon als mijzelf. De bewoners vragen dan altijd waar mijn neus is.”

“In de korte tijd dat ik er werk voel ik veel verbinding met bewoners en personeel. Mijn clown en ik genieten enorm. Zodra ik mijn neus opzet, kom je als clown in een ander speelveld terecht, waarin je je kwetsbaar opstelt en anders en vaak directer reageert op dingen die je om je heen ziet en hoort. Dat levert heel bijzondere gesprekken op.”

Aan het begin van de coronacrisis heeft Nicole ook enkele malen als Pippa opgetreden bij de Merwebolder in Sliedrecht. Ook daar verbood de noodverordening nieuwe optredens. Nu de maatregelen tegen corona verder versoepeld worden, mag Nicole zowel in Sliedrecht als in Papendrecht weer aan de slag.

Veel geleerd
“Ik ben er super blij mee!”, reageert Nicole. “Mijn eerste clownsjaar is heel anders gelopen dan gepland door de coronacrisis. Mijn opleiding is heel lijfelijk, maar dat kon nu natuurlijk niet. Maar toch heb ik zo al heel veel kunnen leren.”

Omdat echte optredens even niet mogelijk waren, heeft Nicole filmpjes opgenomen en die op haar Facebookpagina ‘Clown Pippa follows her heart’ geplaatst. Hierop krijgt ze leuke reacties. “Ook verbeterpunten, maar die zie ik zelf vaak ook wel. Ik noem mezelf de ‘nog niet helemaal af clown’. Dat geeft aan waar ik sta en hoe ik erin sta.”

Nicole hoopt in het tweede jaar van haar opleiding nog meer toe te komen aan optredens voor (dementerende) ouderen en verstandelijk beperkte mensen.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }