Logo hetkontakt.nl/klaroen
• De cover van het boek Uitgewist.
• De cover van het boek Uitgewist. (Foto: )

Alblasserdams drama als inspiratie voor roman

  •   116 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Erik Harinck uit Capelle aan den IJssel presenteert deze week zijn nieuwe roman Uitgewist. Een drama dat bijna 90 jaar geleden plaatsvond in Alblasserdam, gaf hem inspiratie bij het schrijven.

Dat drama vond plaats in 1931, toen de Middenstands Crediet- en Spaarbank aan Cortgene 24 failliet ging. Directeur George Ross nam in wanhoop het besluit zichzelf van het leven te beroven. Het faillissement was een drama voor de gedupeerde spaarders; velen waren hun spaargeld kwijt. Voor de familie was de zelfmoord een drama.

Schande
Voor de achtergebleven weduwe met haar kinderen bleek de schande over de zelfmoord en de over het dorp uitgestorte rampspoed ondragelijk. De weduwe besloot het dorp te verlaten. Kleinzoon Erik Harinck (1960) raakte geïnteresseerd in dit verhaal. Hij ging op onderzoek bij familie en in archieven van onder andere de historische vereniging van Alblasserdam.

George Ross was raadslid, wethouder en actief in de kerk. Genoeg aanleiding om over deze grootvader te spreken, maar het tegendeel bleek waar; in de familie werd er vooral gezwegen. De spaarzame verhalen over deze opa stokten als naar deze periode werd gevraagd. In archieven bleek weinig materiaal te vinden over het drama.

Clan in Schotland
Harinck heeft zich in deze roman laten inspireren door deze geschiedenis. Dat brengt hem bij de clan in Schotland, waar de familie haar wortels heeft. Het verhaal dat Harinck schrijft is fictie.

Zijn drijfveer is om te beschrijven wat mensen ertoe brengt om over sommige familieleden het zwijgen te doen. Wat moet je hebben gedaan om voor altijd te worden uitgewist uit de geschiedenis? Harinck trekt met dit verhaal een verborgen leven uit de vergetelheid en plaatst de wanhoop die tot zelfmoord leidde in een bijzonder daglicht. De roman speelt zich grotendeels af in Alblasserdam.

Historische Vereniging
“Ik ben voor research enkele dagen in Alblasserdam geweest, onder andere bij de Historische Vereniging”, vertelt Erik Harinck verder over de totstandkoming van het boek. “Ik heb door het dorp gefietst en gewandeld om zo een beeld te krijgen van de topografie.”

“Ik ben ook in Schotland geweest met hetzelfde doel. Ik heb bewust ervoor gekozen om niet de historische feiten van mijn familie als basis te nemen. Allereerst omdat er onvoldoende bekend is over de exacte gang van zaken en ik dan de familie wellicht onrecht zou doen. Maar belangrijker is dat ik het verhaal toegankelijk wilde maken voor iedereen. Het thema van het boek is het overwinnen van jezelf. Om het universeel te maken, vond ik een al te persoonlijk verhaal niet de juiste weg.”

Het verhaal
In de roman vindt Philip Grant na een zoektocht op een kerkhof te Alblasserdam het graf van zijn Schotse opa Thomas Grant. Hij weet niet meer van hem dan dat hij in 1920 uit Dundee naar Alblasserdam emigreerde en na het faillissement van zijn bank zelfmoord pleegde. In de familie wordt beschaamd en soms met verdriet gezwegen over deze opa. Ook in Alblasserdam kunnen ze hem niet meer vertellen over de raadselachtige zelfmoord. Tot de bejaarde kerkvoogd van de begraafplaats in Philip zijn oude vriend herkent en besluit een geheim te delen. Een geheim dat zijn oorsprong vindt in de jeugd van Thomas Grant.

Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel De Schuilplaats aan de Plantageweg 13a in Alblasserdam en te bestellen via www.bol.com. Voor meer informatie: www.bravenewbooks.nl/erikharinck.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }