• De servicebioscoop komt in de grote zaal op de begane grond.
• De servicebioscoop komt in de grote zaal op de begane grond. Foto: Bert Bons

Landvast versnelt opening servicebioscoop

Algemeen 321 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Om ondanks de RIVM-richtlijnen vanaf 1 juni zoveel mogelijk bezoekers te kunnen ontvangen, richt cultureel centrum Landvast in Alblasserdam een servicebioscoop in.

Landvast had al langer plannen voor een servicebioscoop. Die worden nu versneld gerealiseerd. Directeur Hans Laheij: "We waren al een tijdje bezig om in onze grote multifunctionele zaal op de begane grond een servicebioscoop neer te zetten. Op termijn zou je er met zestig à zeventig mensen film kunnen kijken. Het is een zaal van 350 vierkante meter. We gaan de servicebioscoop 'cinema royaal' noemen. Mensen kunnen er een veilige avond uit, op afstand van elkaar film kijken, met een lekker hapje."

Eerste vertoning
Het is de bedoeling dat de eerste vertoning in de multifunctionele zaal een middernachtelijke wordt. "In de nacht van 31 mei op 1 juni, vanaf 24.00 uur, willen we de eerste voorstelling in servicebioscoop doen. Er kunnen dan 25 bezoekers in, plus vijf mensen personeel. Het is net zoiets als het eerste haringvaatje. Eens kijken wie ervoor wil betalen."

Mobiele projector
Er moest even stevig vergaderd worden om midden in de coronacrisis investeringen te doen voor de nieuwe zaal. Laheij moest onder andere een mobiele projector aanschaffen. "Het voordeel is dat we daardoor in de toekomst ook buiten leuke dingen met film kunnen doen, als het allemaal weer mag. We hadden altijd eens per jaar een buitenfilm met driehonderd gasten, dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Voorheen moesten we de projector daarvoor huren, dat hoeft in de toekomst niet meer."

Derde filmzaal
De servicebioscoop wordt de derde zaal in Landvast waar bezoekers straks films kunnen bekijken. Het cultureel centrum heeft al twee gewone bioscoopzalen. Ondanks het feit dat er per zaal maximaal dertig bezoekers mogen komen, is Laheij blij. "Dit is voor ons heel fijn. Voor een bioscoop is het makkelijker om rendabel te zijn dan voor een theater. Je drukt op een knopje en de film draait. In een theater moeten meerdere mensen hard aan het werk."

Het aantal van dertig gasten per bioscoopzaal is sowieso ongeveer het maximum voor Landvast. "Als we rekening houden met 1,5 meter afstand, zitten we rond de dertig gasten. Vanaf 1 juni zijn ook feestjes weer mogelijk, voor maximaal 25 personen."

Protocollen
Laheij verdiept zich momenteel in alle protocollen. Als cultureel centrum met meerdere functies moet Landvast letten op drie versies: het protocol van Horeca Nederland, van de culturele sector en van de bioscoopbond. "Het is lastig om uit te zoeken wat wij wel en niet mogen." 

Online activiteiten
Ondanks alle perikelen blikt Laheij tevreden terug op de activiteiten die Landvast via Facebook kon delen. "We hebben 'Thuis@Landvast' opgericht, met elke zaterdagavond een online activiteit, van bingo tot muziek met een dj. Gemiddeld waren er zo'n duizend mensen bij betrokken. We hebben er veel credits voor gekregen, dat was heel leuk. Het grappige was: we hadden er een doneerknop bij gezet. Elke avond is er wel een paar honderd euro gedoneerd. Leuk om die gunfactor te voelen."

Overleven
Landvast loopt veel inkomsten mis. "Congressen met driehonderd mensen zullen we moeten missen, dat is pijnlijk." Van de 130 miljoen euro voor de culturele sector ontvangt Landvast niets. "Wel geldt ook voor ons de regeling voor personeel, die aanvraag is gehonoreerd. Negentig procent van de personeelskosten wordt vergoed. Ja, we gaan dit jaar wel overleven."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden