• Voor woonzorgcomplex De Waard staat een tent waar bewoners hun familie kunnen ontmoeten.
• Voor woonzorgcomplex De Waard staat een tent waar bewoners hun familie kunnen ontmoeten. Foto: Anne Marie Hoekstra

Bewoners Waardeburgh kunnen familie ontmoeten in tent

Algemeen 642 keer gelezen

ALBLASSERDAM •  Stichting Waardeburgh heeft witte tenten geplaatst bij haar vier woonzorgcentra in Alblasserdam, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam, om bezoek te faciliteren. De bewoners van deze tehuizen bleven tot nu toe gevrijwaard van het coronavirus. 

Bestuurder Peter de Wit van Stichting Waardeburgh: "In de tenten kunnen mensen familie bezoeken, met een wand ertussen. Onze eigen technische dienst verzorgt dit, op de eigen locaties. We nemen ze deze week in gebruik. Wij maken de gladde oppervlakten in de tent schoon, tussen de bezoeken door."

Tent in hal
De Wit verwacht dat er op 20 mei weer iets meer duidelijk wordt over een bezoekersregeling. "De tenten zijn een eerste stapje, we denken na over een volgende stap. Misschien mag er een tent in de hal komen. We onderzoeken de mogelijkheid om, bij het plaatsen van een tent in de hal, een afzuiging te installeren. Je wilt zo snel mogelijk naar een normalere bezoekregeling."

Niet opgesloten
De eerste drie weken na 15 maart waren hectisch, vertelt De Wit. "De zorg schaalde op, vrijwilligers vielen weg; veel vrijwilligers zijn ouder dan 65. Hier en daar hebben we wat mensen moeten bijzetten, waar vrijwilligers wegvielen, om te helpen bij het eten bijvoorbeeld. Dit betekent dat mensen hard moeten werken, maar er is nog wel tijd om leuke dingen te doen. Met elkaar eten kan nog, wel op 1,5 meter afstand. De bewoners zitten niet opgesloten op de kamer, dat kan zolang je geen uitbraak hebt. Het welzijnsprogramma draait door. Een balspel kan niet meer, maar spelletjes doen wel."

Getest
Medewerkers dragen inmiddels preventief mondkapjes. De Wit: "Een medewerker die bijvoorbeeld keelpijn heeft, wordt getest. We hebben ruim veertig medewerkers getest en ongeveer vijftien bewoners. Een aantal medewerkers bleek besmet. Dat waren er minder dan tien, dat was op te vangen."

Ontlading
Het was en is voor zowel medewerkers als bewoners een spannende tijd, zegt De Wit. "Zeker als bewoners of medewerkers getest worden, is er spanning. Je moet 24 uur wachten op de uitslag. Op het moment dat de uitslagen er zijn en er blijkt geen sprake van corona, dan is er de ontlading."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden