• Jannie in bad bij de tijdelijke woning in Plan Dam.
• Jannie in bad bij de tijdelijke woning in Plan Dam.

'We wilden naar huis, maar dat was weg'

Algemeen 255 keer gelezen

alblasserdam • 11 mei 1940. Het bombardement van Alblasserdam kost aan 28 tot 32 mensen het leven en vele tientallen panden worden verwoest. Eén van de overlevenden is de nu 84-jarige Jannie Rapmund-Zanen.

Ze werd geboren in Rotterdam, maar woonde tot haar zevende bij haar oma in Alblasserdam. "Omdat mijn ouders niet voor mij konden zorgen, ben ik bijna direct na mijn geboorte bij mijn oma gaan wonen", weet Jannie. Pas toen haar ouders in 1943 een eigen zaak kregen, ging ze op zevenjarige leeftijd terug naar Rotterdam.

De kleine Jannie beleefde onbezorgde jaren bij haar oma en was zich maar amper bewust van de dreigende oorlog. Dat veranderde op 11 mei 1940, toen de Duitsers het oude centrum van Alblasserdam hevig bombardeerden. Onder de verwoeste percelen bevonden zich het raadhuis, het zogenaamde Gemeenlandshuis, twee hotel-cafés, een kerkgebouwtje, een manege, 26 winkels, zes bakkerijen, 121 woningen, vier schoollokalen en scheepswerf De Noord.

In een greppel

"Mijn oma woonde aan de Oranjestraat. Toen de bommen vielen zijn we het weiland van Gerrit Baan in gevlucht. Daar zijn we in een greppel gaan liggen. Mijn oma lag boven op mij, met weer een plank over haar heen. Niet dat het veel geholpen zou hebben tegen een bom, maar misschien wel tegen rondslingerend puin."

"De klappen waren heel dichtbij, ik herinner met dat nog precies, ook al was ik toen nog heel klein. Toen we uit de greppel kwamen en terug wilden naar ons huis, was dat weg. Ik weet nog dat ik heel boos was, want ik was mijn kraaltjes kwijt! Ik hield enorm van het rijgen van kraaltjes en alles was verdwenen."

Jannie en haar oma verhuisden naar een klein huisje in Plan Dam, zoals dat toen heette. Dat was aan het eind van de Plantageweg, die toen ongeveer bij de Zeevaartstraat stopte. De nieuwe huizen die daar eind jaren dertig gebouwd waren, werden toen 'Plan Dam' genoemd. "We gingen vanaf de Dam de hol af, zo noemden we dat. Het huis waar mijn oma en ik gingen wonen, was vlakbij een lagere school."

Terug naar Rotterdam

Toen Jannie zelf de leeftijd kreeg om naar school te gaan, keerde ze terug naar haar ouders in Rotterdam. Regelmatig keerde ze na de oorlog terug naar Alblasserdam om te logeren bij tantes van haar in de polder. "De zussen van oma woonden hier. Mij oma kwam uit een gezin met tien broers en zussen. Het was een grote familie waar ik altijd met veel plezier heen ging."

Momenteel woont Janny met haar man Jaap in Mijnsheerenland. Ze heeft nog steeds goede contacten met een aantal familieleden en vrienden in Alblasserdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden