• Burgemeester Paans tijdens zijn laatste videotoespraak.
• Burgemeester Paans tijdens zijn laatste videotoespraak.

Jaap Paans: meer dan helft vrijheidsgesprekken gevuld

Algemeen 179 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam gaat tussen 4 mei 21.00 uur en maandag 11 mei ook 21.00 uur naar verwachting 75 gesprekken met inwoners voeren over het thema vrijheid.

Bijna anderhalve week na de lancering van het idee staat de teller van het aantal deelnemers op 35. "Een deel van deze mensen heeft zich spontaan aangemeld naar aanleiding van de oproep. Enkele mensen hebben we zelf benaderd, omdat we het belangrijk vonden dat zij aan het woord zouden komen", vertelt burgemeester Paans.

Verwachting
Hij verwacht dat de overige 30 gesprekken (minimaal) ook ingevuld zullen gaan worden. Burgemeester Paans heeft er tussen 4 en 11 mei maar liefst 168 uur voor gereserveerd. "Het is dan ook niet zomaar een moment: we staan stil bij 75 jaar vrijheid. Het zal één van de laatste momenten worden we verhalen kunnen horen van ooggetuigen. Het wordt daardoor een bijzonder tijdsdocument."

Op dit moment hebben zich vooral veel mannen opgegeven, met name van middelbare leeftijd. Burgemeester Paans hoopt dat zich nog wat meer jongeren zullen aanmelden, evenals mensen die de bevrijding 75 jaar meegemaakt hebben. De jongste deelnemers tot nu toe is een tiener, de oudste is bijna 90 jaar.

Eigen kijk
Burgemeester Paans: "Jongeren spreek ik heel graag, omdat zij weer een heel eigen kijk hebben op vrijheid. Ik ben benieuwd hoe zij de beperkingen van hun vrijheid ervaren nu er corona is en hoe we daarin een brug kunnen slaan naar de bevrijding van ons land 75 jaar geleden."

Ook kinderen mogen zich melden bij de burgemeester. "Eigenlijk wil ik graag een zo compleet mogelijke weerspiegeling spreken van de samenleving, alhoewel ik me goed realiseer dat het niet mogelijk is om een bevolking van ruim 20.000 mensen samen te vatten in 75 gesprekken."

Wie over het thema Vrijheid in gesprek met de burgemeester wil, kan zich aanmelden via mailadres 75jaarSamenVrij@gmail.com. Bellen om aan te melden kan naar telefoonnummer 14078.

Uitzending
De gesprekken worden live of semi-live uitgezonden op het Youtube-kanaal van de gemeente Alblasserdam. De Vrijheidsgesprekken vinden telefonisch of via videobellen plaats. Per gesprek wordt een blok van een uur tijd gereserveerd in de genoemde week van 4 tot 11 mei.

Van te voren wordt er een schema bekendgemaakt, zodat belangstellenden gericht kunnen afstemmen op de uitzendingen. "We moeten daarbij wel de privacy in de gaten houden. Misschien werken we in het rooster daarom alleen met wat summiere informatie over de achtergrond of de leeftijd van de gesprekspartner", legt de burgemeester uit. De regionale omroep Klokradio zal samenvattingen van de gesprekken uitzenden via haar eigen kanalen.

Wanneer burgemeester Paans de gesprekken over vrijheid voert, zijn de wethouders op de achtergrond aanwezig om eventuele dringende bestuurlijke zaken over te nemen en af te handelen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden