Afbeelding

Burgemeester van Alblasserdam wil 75 gesprekken voeren over vrijheid

Algemeen 291 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Aansluitend aan de dodenherdenking op maandag 4 mei begint burgemeester Jaap Paans van de gemeente Alblasserdam een gespreksmarathon van tenminste 75 gesprekken. Doel is om met Alblasserdammers te spreken die betekenis geven aan 75 jaar Vrijheid.

Wie ouder is dan 75 jaar en/of in Alblasserdam de bombardementen van 11 mei 1940 heeft meegemaakt, wordt opgeroepen om deel te nemen. Maar ook wie jonger is, maar geboren in 1975, 75 maanden oud, woonachtig op nummer 75 of gewoon aanleiding voelt tot een gesprek over Vrijheid, kan zich aanmelden.

Nederland viert op Bevrijdingsdag 5 mei 2020 dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd. Een dag eerder, op 4 mei op 2020 vindt in Amsterdam en in iedere andere gemeente de Nationale dodenherdenking plaats. 75 jaar Vrijheid krijgt in vele opzichten dit jaar extra betekenis. 2020 is een bijzonder herdenkingsjaar. Deze herdenking laat na het uitbreken van de Coronacrisis een totaal nieuw licht schijnen op de betekenis van vrijheid.

Stilstaan
Met alle beperkingen die het bestrijden van het coronavirus vraagt, is het juist nu waardevol om extra stil te staan bij de betekenis van vrijheid. Burgemeester Jaap Paans heeft daarom zijn agenda leeg gemaakt om van 4 mei 21.00 uur tot en met 11 mei 21.00 uur tenminste 75 gesprekken te voeren die hij wil delen met het brede publiek; met alle Alblasserdammers. De gesprekken worden live of semi-live uitgezonden. Nadere informatie volgt. Wie over het thema Vrijheid in gesprek met de burgemeester wil, kan zich aanmelden via 75jaarSamenVrij@gmail.nl.

Vrijheidsgesprekken
De Vrijheidsgesprekken vinden telefonisch of via videobellen plaats. Per gesprek wordt een blok van een uur tijd gereserveerd in de week van 4 tot 11 mei. Bij aanmelding graag drie verschillende voorkeurstijden aangeven verspreid over drie verschillende dagen tussen 4 mei 21.00 uur en 11 mei 21.00 uur. Dan is er de beste kans op een succesvolle match in de planning. Naast deze uitnodiging aan alle Alblasserdammers nodigt de burgemeester ook zelf een aantal mensen uit voor deze gespreksmarathon. Het aantal gesprekken is maximaal 75.

's Nachts
De periode van 4 tot 11 mei 21.00 uur bevat 168 uren. Bij meer dan 100 aanmeldingen worden ook 's-nachts gesprekken ingepland. De locoburgemeesters nemen dan op de ochtenden een aantal gesprekken over, zodat de burgemeester per dag enige nachtrust kan inhalen.

Natuurlijk wordt 75 jaar Vrijheid op aangepaste wijze gevierd, binnen de corona-gedragsregels en zonder openbare samenkomsten. Nadere berichtgeving over Koningsdag en de viering van 75 jaar Samen Vrij volgt in de week van 22 april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden