• Docent Karel Spitsbaard en de leerlingen tonen de gedichtenbundel.
• Docent Karel Spitsbaard en de leerlingen tonen de gedichtenbundel. Foto: Nanda van Heteren

Leerlingen van De Willem schrijven gedichtenbundel voor lokaal goed doel

Algemeen 807 keer gelezen

PAPENDRECHT • Vijftig leerlingen uit havo 4 van het Willem de Zwijger College in Papendrecht hebben voor een opdracht voor Nederlands een gedicht moeten schrijven. Hun docent, Karel Spitsbaard, gaf hier niet alleen een cijfer voor. Hij ging met leerlingen van de Willem Junior Academie (WJA) aan de slag om een gedichtenbundel uit te brengen.

Demi de Groot, Hugo de Vries en Romée Elich zijn drie van de leerlingen die aan het project 'Gedachtengedichten' hebben meegewerkt. Demi is verantwoordelijk voor het gedicht 'De Toekomst'. "Mijn gedicht gaat over dat je niet weet wat de toekomst brengt, dus dat je maar beter in het hier en nu kan leven. In mijn beleving maakt iedereen zich altijd druk over de toekomst, maar je kan beter het leven vandaag leuk maken."

Niets gekopieerd
Het onderwerp stond voor Demi dus snel vast, maar toen moest het gedicht nog geschreven worden. "In eerste instantie heb ik op internet gezocht naar ideeën over hoe gedichten worden opgebouwd. Uiteraard heb ik niets gekopieerd, maar deze ervaring wel als inspiratie gebruikt om zelf te schrijven. In een half uur stond mijn gedicht op papier." De zestienjarige scholiere vindt het 'leuk' dat de gedichtenbundel uit is gekomen. "Ik vind het echt heel tof dat lezers kunnen ervaren wat wij op school allemaal doen en meemaken. De gedichtenbundel is echt een aanrader, omdat het geschreven is door leerlingen, maar voor iedereen leuk is om te lezen. Hopelijk wordt er meer geluisterd naar ons als leerlingen, vaak wordt onderschat hoe serieus wij zijn over bepaalde zaken in het leven."

Een missie
Hugo had met dit gedicht ook een missie: "Toen wij deze opdracht kregen, zag ik klasgenoten om mij heen een beetje wegtrekken. Veel mensen vinden dichten misschien suf, maar ik vind het juist heel mooi!" Daarom heet de bijdrage van Hugo toepasselijk 'Dichter'. "Ik wilde over een onderwerp schrijven dat pakkend zou zijn én een hoog cijfer zou opleveren." De eerste zin 'Je moet je erop focussen' kwam zomaar bij de dichter in de dop op. "Daarna ben ik woorden op gaan zoeken die hierop konden rijmen en wat een kloppend verhaal zouden kunnen maken. Na een kwartier was mijn gedicht een feit."

Als Hugo de gedichtenbundel in handen heeft, dan krijgt hij een grote glimlach van oor tot oor op zijn gezicht. ,,Het is zo gaaf! Op internet vind je vaak gedichtenbundels die door professionals zijn geschreven. In dit boek staat alleen het werk van leerlingen en dat maakt het erg leuk om te lezen. We denken over hele andere dingen na dan volwassenen."

Twee gedichten
Romée staat met twee gedichten, 'Eerste Wereldoorlog' en 'Op een dag als deze', in de gedichtenbundel. "Afgelopen februari was ik met mijn ouders naar de film '1917' geweest. Deze film over de Eerste Wereldoorlog heeft veel indruk op mij gemaakt, die gevoelens heb ik geuit in een gedicht. Het andere gedicht gaat over mijn overleden opa en dat mijn oma te horen kreeg dat zij een open hart operatie moest ondergaan." Dichten is een uitlaatklep voor Romée. "Ik vond het lastig, maar ook heel prettig om een gedicht te schrijven, omdat ik mijn emoties echt van mij af kon schrijven. De opdracht is dan wel voorbij, maar ik blijf wel dichten."

In de ogen van de Papendrechtse is de gedichtenbundel echt een verrijking. "Ik vind het supermooi dat meneer Spitsbaard op deze manier heeft gezorgd dat mensen onze gevoelens kunnen lezen. Je maakt nu als buitenstaander echt mee wat er in ons als scholieren omgaat wat gevoelens betreft of waar we mee zitten."

Ontstaan van het idee
Het idee is vier weken geleden ontstaan na de lessen Nederlands over poëzie. Meneer Spitsbaard: "Leerlingen moesten zelf een gedicht maken en een presentatie geven over poëzie en een zelf gekozen dichter. Er zaten zoveel mooie, leuke, lieve en emotionele gedichten bij, dat daar wel iets mee moest gebeuren. Uit driehonderd gedichten heb ik een selectie van ongeveer zestig gemaakt."

Ondernemen
Naast lessen Nederlands verzorgt Spitsbaard ook de module 'Ondernemen Doe Je Zo!' in de Willem Junior Academie. Elke dinsdag het negende en tiende lesuur kunnen leerlingen workshops volgen in andere vakgebieden, waaronder ondernemen. "Samen met vier leerlingen heb ik gekeken hoe we de gedichtenbundel het beste kunnen uitgeven. Uiteindelijk hebben we besloten om dit in eigen beheer uit te geven en er tweehonderd te bestellen om die met een verkoopprijs van 14,95 euro, conform andere gedichtenbundels, te verkopen. Met de leerlingen is afgesproken dat de opbrengst uit de verkoop naar een goed doel gaat in Papendrecht. De leerlingen denken dan aan goede doelen voor kinderen die ernstig ziek zijn of kinderen die langdurig thuis zitten. Het is de bedoeling om ieder jaar een gedichtenbundel uit te brengen." Het boek is vanaf deze week te bestellen via webwinkel www.Bol.com.

Nanda van Heteren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden