Logo hetkontakt.nl/klaroen
• prof.dr. Casper van Eijck (met de cheque in handen) met naast hem Peter Overduin (in rode trui) en enkele bestuursleden van beide koren.
• prof.dr. Casper van Eijck (met de cheque in handen) met naast hem Peter Overduin (in rode trui) en enkele bestuursleden van beide koren. (Foto: Eddy Meijerink)

Koren zingen tonnen bijeen voor kankerbestrijding

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM/HARDERWIJK • Tijdens een spetterend concert in het Dolfinarium is afgelopen zaterdag de jaaropbrengst bekend gemaakt die de koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope in 2019 voor het goede doel Support Casper bij elkaar hebben gezongen.

Een bedrag van 213.500 euro voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker werd overhandigd aan de Rotterdamse Prof. dr. Casper van Eijck, projectleider van het onderzoek. Met de donatie uit 2019 komt de totale opbrengst van de koren voor dit onderzoek de afgelopen twee jaar op 385.000 euro.

Onder leiding van oprichter en dirigent Peter Overduin zijn tientallen concerten voor de kankerbestrijding  gegeven. Jaarlijks wordt een project gekozen waar de koren zich voor inzetten. Sinds de oprichting is er door beide koren bijna 1,5 miljoen euro bij elkaar gezongen. In 2018 en 2019 stond de campagne Support Casper centraal, een initiatief van Prof. dr. Casper van Eijck uit het Erasmus MC om alvleesklierkanker te behandelen middels innovatieve viro-immunotherapie.

Immunotherapie
Viro-immunotherapie maakt gebruik van oncolytische virussen. Deze virussen herkennen en doden tumorcellen, terwijl zij geen schade aanrichten in gezonde cellen en weefsels. Naast het direct doden van cellen, activeren deze virussen ook het immuunsysteem zodanig dat tumorcellen worden opgeruimd.

Prof. dr. Casper van Eijck: "Het is fantastisch wat deze enthousiaste koorleden gepresteerd hebben voor ons de afgelopen twee jaar. Met de opbrengst kunnen we belangrijke onderzoekstappen ondersteunen, waardoor de stap naar het produceren van eigen virussen weer iets dichterbij komt."    

Sterke verbondenheid
Het Inspire2Live Choir uit Alblasserdam is in 2011 opgericht en heeft inmiddels meer dan 200 leden. Het zusterkoor in Barneveld, Choir4Hope, opgericht in 2014, telt ruim 135 leden. Beide gemengde koren staan onder de bezielende leiding van Peter Overduin. Behalve het zingen is ook een enthousiast fietsteam en createam actief. Veel koorleden hebben zelf of in hun directe omgeving te maken (gehad) met deze ziekte. De koorleden hebben daardoor onderling een sterke verbondenheid.

In 2020 gaan beide koren zingen voor een project uit het Prinses Maxima Centrum onder leiding van Jasper van der Lugt. Het onderzoek naar immuuntherapie voor kinderen met een hersentumor sluit goed aan bij de onderzoeken die Support Casper financiert.

Op de foto staat prof.dr. Casper van Eijck (met de cheque in handen) met naast hem Peter Overduin (in rode trui) en enkele bestuursleden van beide koren.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }