Foto: Annelies van den Dool

Nieuw in Alblasserdam: de Wijkhopper voor korte ritjes

  •   190 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Voor een korte rit in Alblasserdam is er vanaf maandag 20 januari de Wijkhopper.

Reizigers van de Drechthopper kunnen vanaf komende week gaan gebruikmaken van dit veilige, comfortabele en elektrische vervoermiddel.

De Wijkhopper rijdt op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. De lancering van de Wijkhopper vond maandag aan het begin van de middag plaats bij de weekmarkt op het Wilgenplein in Alblasserdam. De wethouder Dorien Zandvliet en Arjan Kraijo. Laatstgenoemde vlagde voor de Wijkhopper, terwijl Dorien Zandvliet plaatsnam in het voertuig en een ritje meereed.

"Uit onderzoek is gebleken dat veel gebruikers de Drechthopper niet zo handig vinden voor korte ritjes. Ze moeten dan relatief lang wachten en soms maakt de Drechthopper een omweg om anderen op te halen", vertelt een medewerker van de gemeente. De Wijkhoppper, waarin drie passagiers plaats kunnen nemen, haalt mensen vanuit Alblasserdam om op hen naar een andere bestemming in het dorp te brengen. De elektrische wagen wordt bestuurd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die hiervoor opgeleid zijn.

Na de succesvolle pilot met de Wijkhopper, in 2018 in de wijk Sterrenburg in Dordrecht én in gemeente Sliedrecht, heeft Stroomlijn BV samen met de Sociale Dienst Drechtsteden het initiatief genomen om deze manier van reizen en vervoeren ook in de rest van de Drechtsteden gefaseerd te introduceren. Nu is de gemeente Alblasserdam dus aan de beurt.

Wethouder Arjan Kraijo: "Het bijzondere van de Wijkhopper is dat het plan is ontwikkeld in een mooie samenwerking met meerdere partijen binnen de Drechtsteden. Maar wat mij enorm aanspreekt is enerzijds het feit dat we voorzien in een belangrijke behoefte van de klant, die hierdoor sneller van A naar B kan reizen, maar ook dat we er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee aan een baan helpen."

Meedoen
Wethouder Dorien Zandvliet: "De meeste mensen willen zelfstandig wonen. En meedoen in de samenleving. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Bijvoorbeeld omdat mensen vanwege hun leeftijd, ziekte of beperking niet alles zelf kunnen doen. Dan zijn diverse Wmo-voorzieningen mogelijk. Wat betreft vervoer hadden we de Drechthopper al, maar daar is nu de Wijkhopper aan toegevoegd. Door een integrale samenwerking bevorderen we de mobiliteit van mensen."

De Wijkhopper kan op dezelfde manier 'besteld' worden als de Drechthopper. Alleen met mensen met een indicatie en 75-plussers komen hiervoor in aanmerking. Zij kunnen vanaf 20 januari kort van te voren ritten aanvragen voor de Wijkhopper.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }