Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Veel woninginbraken worden niet opgelost

Algemeen 167 keer gelezen

REGIO • Veel woninginbraken worden niet opgelost. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws, die hierover op vrijdag 27 december publiceert op haar website.

Inbrekers slaan meer dan honderd keer per dag toe in Nederlandse woningen. En in de donkere dagen rond kerst ligt dat aantal nog hoger. De politie beschouwt inbraken als criminaliteit met een hoge impact voor gedupeerden, maar daden blijven daar al jaren bij achter. Zo werd in 30 gemeenten geen enkele inbraak uit de afgelopen drie jaar opgehelderd.

Eén van die gemeenten waar geen enkele woninginbraak werd opgelost, was de gemeente Alblasserdam. Daar werden in de afgelopen drie jaar 105 woninginbraken gepleegd. Geen enkele maal werden dader(s) aangehouden.

Molenlanden
In Molenlanden werden in de afgelopen drie jaar 165 woninginbraken gepleegd, waarvan er tien werden opgelost. Dit is een oplossingspercentage van 6,1. Exact hetzelfde percentage werd opgetekend voor de gemeente Papendrecht. Ook daar werden in de afgelopen drie jaar 165 woninginbraken gepleegd, waarvan er tien werden opgelost.

In de gemeente Vijfheerenlanden, bestaande uit de voormalige gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik, werden in de afgelopen drie jaar 345 woninginbraken gepleegd, waarvan er 15 werden opgelost. Dit is 4,3 procent.

De ophelderingsnorm voor inbraken ligt op ongeveer 10 procent. In de regio werd die ophelderingsnorm voor inbraken, die de politie zichzelf oplegt, niet gehaald.

Papendrecht
De politie heeft in de eerste negen maanden van 2019 in Papendrecht 365 veelvoorkomende misdrijven geteld. De verwachting is dat de criminaliteit over heel 2019 zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Zo is er nu al een stijging te zien van onder andere fietsendiefstal en vernieling in het dorp.

Over heel Nederland komt diefstal van fietsen of bromfietsen het meest voor. De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Papendrecht is vernieling. Dit jaar waren er al 133 zaken. Vorig jaar bleef dit aantal steken op 118. Het aantal gevallen van zakkenrollerij is in Papendrecht juist afgenomen van 14 naar 3.

Alblasserdam
De politie heeft in de eerste negen maanden van 2019 in Alblasserdam 213 veelvoorkomende misdrijven geteld. De verwachting is dat de criminaliteit over heel 2019 zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Zo is er nu al een stijging te zien van onder andere diefstal uit motorvoertuigen en vernieling in het dorp.

De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Alblasserdam is vernieling. Dit jaar waren er al 75 zaken. Verder valt op dat in het dorp in de eerste negen maanden van dit jaar al meer zaken van onder andere diefstal uit motorvoertuigen en vernieling zijn geteld dan in heel vorig jaar.

Voor deze analyse is gebruik gemaakt van cijfers van de politie over de registraties van het aantal zaken voor 16 veelvoorkomende delicten. Voor de weergave zijn cijfers van 2016, 2017, 2018 en de eerste 9 maanden van 2019 gebruikt. De gegevens voor de laatste drie maanden van 2019 zijn nog niet beschikbaar. Daarom is hiervoor een prognose gemaakt.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 12 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden