Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Wijnand Buursema

Hans Laheij winnaar van Maestro Alblasserdam

  •   74 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Hans Laheij, directeur van Landvast, heeft zaterdagavond 9 november het Meastroconcert van christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria gewonnen.

De jubilerende muziekvereniging organiseerde in het kader van het 120 jarig jubileum een concertavond waarin bekende Alblasserdammers de onderlinge muzikale strijd aangingen. Burgemeester Jaap Paans, wethouder Dorien Zandvliet, schooldirecteur Martijn Beekhof (IKC de Twijn) en Hans Laheij (directeur van Landvast) namen ieder tijdens twee optredens de muzikale leiding over het orkest over. Een klassieke ouverture en een modern werk met filmmuziek was de opdracht.

Geen enkele ervaring
De maestro's hadden geen van allen enige ervaring in het leiden van een orkest en hebben zelfs geen van allen een muzikale achtergrond. Door intensieve begeleiding van Ivo Kouwenhoven, een aantal repetities met het orkest en natuurlijk heel veel uren zelfstudie wisten alle maestro's hun optreden dan ook tot een goed einde te brengen. De maestro's werden hierbij goed in beeld gebracht. Door gebruik te maken van moderne cameratechniek vanuit verschillende posities kon het publiek een prima beeld krijgen van de verrichtingen van de maestro's.

Beoordeling
Een jury bestaande uit: Roel Teeuwen (beeldend kunstenaar) Arjan Kraijo (wethouder in Alblasserdam) en juryvoorzitter Jurgen Nab (vaste dirigent van het orkest) hadden de zware taak om de optredens van de maestro's van commentaar te voorzien en punten te geven. Al na de eerste ronde bleek Hans Laheij aan kop te gaan dooor 3x een 9 te scoren voor zijn uitvoering van de klassieke ouverture. Ook het publiek mocht stemmen door inzet van een 'applausmeter'. De stem van het orkest werd al na de generale repetitie uitgebracht en was vooral gebaseerd op de voorbereidende periode.

Nek aan nek race
Alle vier de maestro's hebben een formidabele prestatie neergezet en ook een onvergetelijke ervaring opgedaan. Na samenvoeging van de punten bleek dat de punten heel dicht bij elkaar lagen. Tot winnaar werd Hans Laheij uitgeroepen. Hans mag zich de trotse Maestro van Alblasserdam noemen. Uit handen van Jurgen Nab ontving hij het door Roel Teeuwen speciaal voor de maestro ontworpen beeld 'natuurtalent'.

Nadat Hans nog eenmaal het orkest door een toegift had geleid en de champagne en bloemen uitgereikt waren, bedankte presentatrice Desirée Twigt het in grote getalen aanwezige publiek voor de komst naar Landvast.

De muzikanten van het fanfare orkest van Soli Deo Gloria kijken terug op een geslaagd evenement waarbij het ook voor het orkest soms ook een hele uitdaging was om onder begeleiding van de maestro's te musiceren.

De muzikanten gaan zich nu voorbereiden op het nieuwjaarsconcert op 11 januari  2020 in Landvast en op het Music & Motion 'mega jubileum concert' op 20 juni 2020 in Sporthal Blokweer.

Maestro Alblasserdam is gebaseerd op de gelijknamige tv serie waarin bekende Nederlanders een orkest dirigeren en daarop door een jury beoordeeld worden.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }