Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: aangeleverd

Peter Zevenbergen treedt af als partijvoorzitter van de SGP

  •   67 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Peter Zevenbergen uit Alblasserdam is zaterdag opgestapt als partijvoorzitter van de landelijke SGP.

Op de website van de SGP wordt vermeld dat het goed functioneren als partijvoorzitter onder druk was komen te staan vanwege de wachtgeldregeling waarvan Zevenbergen gebruik maakt.

Hij was van 1994 tot 2006 wethouder in Alblasserdam en ontving naar aanleiding daarvan wachtgeld. Dat is een regeling vanuit het Rijk waarmee onder meer ex-wethouders financieel gecompenseerd worden wanneer ze herintreden op de arbeidsmarkt. In het geval van Zevenbergen zou het om een nettobedrag van bijna 1500 euro per maand gaan.

Dit geld ontving hij jarenlang, ook toen hij het als schooldirecteur niet meer nodig had. Stopzetten van de wachtgeldregeling is echter niet eenvoudig. De wet vereist dan dat het volledige bedrag dat jarenlang is uitgekeerd, wordt terugbetaald.

Vorig jaar ontstond hierover ophef en Zevenbergen maakte toen bekend dat hij het geld van de wachtgeldregeling zou overmaken naar een goed doel. Daarmee keerde de rust weer, maar in de afgelopen periode is opnieuw het gebruik van wachtgeld door de SGP-partijvoorzitter ter discussie gesteld.

"Na oktober 2018 hoopten het hoofdbestuur en Peter Zevenbergen dit hoofdstuk af te sluiten. Dat bleek niet het geval en sinds een aantal weken werpt het onderwerp weer stof op. Het goed functioneren als partijvoorzitter kwam hierdoor onder druk te staan", meldt de SGP op haar website. Het is niet bekend gemaakt waardoor het onderwerp weer stof heeft doen opwaaien.

De gebeurtenissen trekken echter een zware wissel op de partij en op Zevenbergen zelf, zijn gezin en gezondheid, zo staat te lezen op de website van de SGP. Mede hierom heeft Zevenbergen in overleg met het hoofdbestuur besloten zijn functie als partijvoorzitter neer te leggen.

Vice-voorzitter G.W.S Mulder: "Het partijbestuur heeft kennis genomen van dit besluit. Gezien de ontstane situatie is dit, hoe pijnlijk ook, verstandig. Het hoofdbestuur wil tegelijk haar waardering uitspreken voor al het goede werk dat Zevenbergen voor de partij deed. Een lange tijd heeft hij zijn kwaliteiten op diverse plaatsen in de partij ingezet."

Maarten van Leeuwen zal Zevenbergen vervangen en optreden als interim-voorzitter. Hij was al voorzitter in de periode van 2011 tot 2018 en kent de partij goed. G.W.S Mulder: "Wij spreken de verwachting uit dat onder zijn leiding binnen de partij rust en vertrouwen zullen weerkeren."

Het hoofdbestuur hoopt dat de partij weer in rustig vaarwater komt.

Peter Zevenbergen ontvangt zijn wachtgeldregeling tot en met het jaar 2021.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }