Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Korenmolen De Regt.
• Korenmolen De Regt. (Foto: Geurt Mouthaan)

Generator gaat stroom opwekken bij korenmolen De Regt

  •   88 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Korenmolen De Regt neemt op zaterdag 14 september een generator in gebruik.

Korenmolen De Regt is in 2014, na de inspanning van vele vrijwilligers, weer als herstelde molen in gebruik genomen. Hierna waren er, naast het reguliere onderhoud, nog een aantal zaken die op het verlanglijstje stonden. Één daarvan was het plaatsen en in gebruik nemen van een generator om stroom op te kunnen wekken met de molen.

De afgelopen periode is deze wens in vervulling gegaan. De vrijwilligers van Korenmolen De Regt waren in staat een goede tweede hands generator aan te schaffen en aan te passen voor Korenmolen De Regt. Dit werd mede mogelijk gemaakt door bijdrage van de Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden middels het Coöperatiefonds.

Perfect voorbeeld
Saskia Kamp van het Coöperatiefonds: "Wij worden erg enthousiast van dit soort initiatieven. De Korenmolen is een perfect voorbeeld van een duurzaam en innovatief idee, prachtig om te zien dat dit bedacht én uitgevoerd is door vrijwilligers. We zijn dankbaar dat we deze aanvraag hebben ontvangen en dat we onze steun hebben kunnen geven vanuit het Coöperatiefonds."

Na een periode van installatie, testen en aanpassen is de generator nu gereed om officieel in gebruik te worden genomen. De officiële ingebruikname zal plaatsvinden op zaterdag 14 september tussen 10.30 en 12.30 uur door wethouder Johan Quik van Molenlanden. Tevens zullen Anja den Besten en Saskia Kamp van de Rabobank aanwezig zijn voor uitreiking  van een cheque.

Fietsoplaadpunt
Naast de generator zal ook een fietsoplaadpunt in gebruik worden genomen. De stroom die de generator opwekt zal worden gebruikt voor dit fietsoplaadpunt. Hiernaast wordt de stroom gebruikt voor eigen gebruik, zoals verwarming en malen en voor teruglevering aan het net.

Leuk detail is dat de Rabobank ook aan het fietsoplaadpunt heeft bijgedragen via de actie 'Steuntje in de rug'. "Het zal duidelijk zijn dat wij de Rabobank erg dankbaar zijn voor de steun die wij voor dit unieke en duurzame project ontvangen", aldus Gé Zandvliet, voorzitter van de Stichting Herstel Korenmolen De Regt.

Zaterdag 14 september is het tevens Open Monumentendag. Iedereen is welkom om de molen en de generator te komen bekijken. In het kader van monumentendag zal er vanaf 11.00 uur een draaiorgel aanwezig zijn en voor de kinderen een poppenkast voorstelling.

Al sinds 1999 is De Stichting Herstel Korenmolen De Regt bezig om van de toen vervallen romp van de molen weer mooie herstelde maalvaardige molen te maken. Na de opening nu al weer vijf jaar geleden is er een andere fase ingetreden. En dat is de fase van exploitatie, aanpassingen en instandhouding.  Daarvoor blijft de Stichting zich inzetten en blijven we de steun nodig hebben van een ieder die Korenmolen De Regt een warm hart toedraagt. Voor meer informatie: www.korenmolenderegt.nl.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }