• Esther Jeras (links) en Ingeborg de Keizer zijn een crowdfundingsactie gestart.
• Esther Jeras (links) en Ingeborg de Keizer zijn een crowdfundingsactie gestart. (Foto: Anne Marie Hoekstra)

Nieuwe Papendrechtse school start crowdfundingsactie

  •   1093 keer gelezen

PAPENDRECHT • Reveles, de nieuwe Papendrechtse basisschool voor talentvolle kinderen, opent in de eerste week van september haar deuren, maar de financiering is nog niet rond. De initiatiefnemers houden daarom een crowdfundingsactie.

"Er zijn in Nederland meer dan 4.000 kinderen die thuis zitten", vertelt Esther Jeras uit Papendrecht. Ze is een van de initiatiefnemers. Als specialist hoogbegaafdheid weet ze uit eigen ervaring hoe demotiverend het onderwijssysteem kan zijn voor die doelgroep.

Zorg en onderwijs
Jeras is ook een van de initiatiefnemers van de ZON-aanpak, als oplossing voor de problemen binnen het Passend Onderwijs. Deze aanpak brengt zorg en onderwijs samen. Jeras vertelde eerder aan Klaroen: "Jeugdhulpverlener en leerkracht werken dagelijks samen. De verantwoording van gelden en zorgarrangementen moet bij de ZON-aanpak terug naar de scholen. Reveles moet de eerste ZON-school in Nederland worden. Verschillende Tweede-Kamerfracties volgen de ontwikkelingen met grote belangstelling."

Financiering
Nu de overheid nog geen besluit heeft genomen, is de nieuwe school voor de financiering afhankelijk van sponsoren. Op de site 'WhyDonate' vertellen Jeras en mede-initiatiefnemer Ingeborg de Keizer uit Sliedrecht: "Omdat er binnen onze regio teveel (hoog)begaafde en 'anders' lerende kinderen vastlopen, starten wij Reveles een ZON-school op als pilot voor de ZON-aanpak. Een ZON-school staat voor Zorg en ONderwijs samen voor de klas, kleinere klassen, ouderparticipatie en de verantwoording van de gelden terug naar de scholen."

Te laat
Minister Slob wacht op de evaluatie van Passend Onderwijs die plaatsvindt in 2020. Jeras: "Dit is voor veel kinderen veel te laat, zij hebben nu een interventie nodig. Wij willen graag het ZON-concept uitbreiden naar andere scholen. Want ieder kind dat emotionele schade oploopt door het systeem is er één teveel."

Reveles gaat de donaties gebruiken om materialen aan te schaffen en de huur van het gebouw van de pilot te bekostigen.

Voor meer informatie: https://www.whydonate.nl/fundraising/reveles-een-zon-school

Anne Marie Hoekstra
Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt editie Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @AnneMHoekstra op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }