Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Stockfoto

Raad Papendrecht verwerpt motie over echtscheidingen

  •   289 keer gelezen

PAPENDRECHT • De SGP heeft de gemeenteraad van Papendrecht niet kunnen overtuigen van de noodzaak om meer te investeren het voorkomen van echtscheidingen en de gevolgen voor met name de kinderen.

Met ruime meerderheid (20 tegen 3) werd een motie van de SGP verworpen om een visie op te stellen op de rol van de gemeente als het gaat om het versterken van relaties. Alleen in de ChristenUnie vond de SGP op donderdag 18 juli een medestander om met name de kinderen te beschermen, die vaak de dupe zijn van een echtscheiding.

'Geen motie nodig'
"We hebben voor het investeren in relaties geen motie nodig", redeneerde Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht (OP). Hij kreeg bijval van het CDA. "We moeten terughoudend zijn om er wat van te vinden", aldus Egbert Lichtenberg (CDA). "We snappen waar het vragen van aandacht vandaan komt, maar op inhoud steunen we deze motie niet."

D66 en VVD noemden de motie van de SGP zelfs onsympathiek en betuttelend. "Soms kan het beter zijn voor een kind wanneer de huwelijksrelatie beëindigd wordt", aldus Marco de Haas (VVD).

Voorkomen van ellende
"Het gaat mij met deze motie om de kinderen en het voorkomen van verdere ellende", reageerde Arjan Kosten (SGP). "Als overheid zijn we teveel afwachtend."

Volgens hem hebben veel problemen bij kinderen te maken met spanningen als gevolg van huwelijksproblemen bij de ouders.

Terughoudend
D66 was van mening dat de overheid terughoudend moet zijn als het gaat om huwelijken en de ontbinding daarvan. Trijntjes van Es: "Je gaat je dan mengen in persoonlijke relaties. Daar moet je als  overheid ver vandaan blijven."

Zij was van mening dat er voldoende hulp beschikbaar is voor probleemgevallen en dat er geen actie nodig is van de gemeente Papendrecht. "We zijn een vrije samenleving, dus moraliteit hoort niet bij de overheid vandaan te komen."

Arjan Kosten benadrukte dat het hem niet om moraliteit gaat, maar om het beperken van de gevolgen van echtscheidingen voor met name kinderen.

Zijn pleidooi overtuigde de Papendrechtse raad niet: PAB, CDA, VVD, OP, D66, GroenLinks en PvdA stemden tegen de motie.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }