• De vier betrokken bij het project, met v.l.n.r. Gerrit Woudenberg, Tiede van Bockel, Barry Ouweneel en Arie van Dijk.
• De vier betrokken bij het project, met v.l.n.r. Gerrit Woudenberg, Tiede van Bockel, Barry Ouweneel en Arie van Dijk. Foto: Bert Bons

Oude kranten van De Klaroen online in te zien

Algemeen 4.024 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het werkt nog beter en het ziet er nog mooier uit dan ze hadden gedacht; het online archief van de oude kranten van de Klaroen.

Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) heeft het initiatief genomen om de oude kranten te laten digitaliseren, zodat ze voor het nageslacht bewaard zouden kunnen worden. Vier leden van de HVWA zijn daarbij betrokken geweest, met ieder hun eigen, unieke rol. Het gaat om Barry Ouweneel, Gerrit Woudenberg, Arie van Dijk en Tiede van Bockel.

Barry werkte van 1985 tot 2002 bij de redactie van de Klaroen. Zij heeft een groot deel van het archief kunnen redden. "Toen ik daar nog maar net werkte, wilden ze zakken met oude kranten opruimen. De drukkerij van Verloop zat toen nog aan de dijk in Alblasserdam en het werd te krap", blikt Barry terug. Op haar initiatief werden de oude kranten bewaard en gesorteerd op jaargangen.

Eén van de gebundelde complete jaargangen kwam terecht bij de historische vereniging. Daar was het met name Gerrit Woudenberg die menige zwarte vinger gekregen heeft van het vele bladeren door de oude kranten. Hij deed dat voor wijlen Ad Korpel, die de historische bronnen nodig had voor zijn talloze boeken en artikelen die hij geschreven heeft over de geschiedenis van Alblasserdam en omstreken. Ook maakten andere geïnteresseerden en studenten geregeld gebruik van de hulp van Gerrit wanneer ze iets moesten opzoeken voor een scriptie of onderzoek.

Gebruikerssporen
"De gebundelde kranten kregen steeds meer gebruikerssporen", vertelt Gerrit. Ook zaten er zilvervisjes in het papier en waren de inkt en het papier van sommige jaargangen erg slecht, met name in de oorlogsjaren. Hij besefte dat de oude kranten niet heel lang goed leesbaar zouden blijven.

Onder leiding van Tiede van Bockel ging de HVWA onderzoeken hoe de Klaroenen gedigitaliseerd zouden kunnen worden. Het was de bedoeling dat de oude kranten voor iedereen gemakkelijk in te zien zouden moeten zijn. Het Prins Bernhardfonds stortte 10.000 euro en de gemeente Alblasserdam maakte 5000 euro over.

"Dat was nog niet al het geld wat we nodig hadden, maar we hebben toen de beslissing genomen om de kranten te gaan digitaliseren", vertelt Tiede. Ook na een bijdrage van 3000 euro uit het Ondernemersfonds van Alblasserdam, resteert er nog een gat van 6000 euro in de begroting.

Goede zoekfunctie
Na zich breed georiënteerd te hebben, kwam de HVWA uit bij een Alblasserdams bedrijf om de digitaliseringgsklus te klaren: GMS Digitaliseert aan de Edisonweg. "Zij konden de kranten inscannen en een goede zoekfunctie toevoegen aan de bestanden, zodat je gemakkelijk op zoekwoord in de oude kranten kunt rondsnuffelen.

"We hadden de inschatting gemaakt dat de kranten tussen 1945 en 2005 ongeveer 25.000 pagina's zouden tellen", vertelt Arie van Dijk. Hij zorgde ervoor dat alle kranten op volgorde kwamen te liggen, een klus die hem gedurende enkele maanden al zijn zaterdagen kostte. "Uiteindelijk bleken de zestig jaargangen van de Klaroen het dubbele aantal pagina's te tellen: 50.000, dat is goed voor 1 terrabyte aan geheugen.

Geschiedenisonderzoek
"We hebben gekozen voor het jaar 2005 omdat tot die tijd de kranten het meest interessant zijn voor geschiedenisonderzoek", vervolgt Arie. "De verhalen waren tot die tijd enorm gedetailleerd en kunnen goed gebruikt worden als naslagwerk voor iedereen die meer wil weten over vroeger. Informatie uit die oude Klaroenen is in sommige gevallen nergens anders terug te vinden!"

De historische vereniging is zeer tevreden over het resultaat. Het werkt enorm snel en gemakkelijk. "De bezoekersaantallen van onze site zijn enorm toegenomen", weet Arie. Toch zijn er nog een paar verbeterpunten. De zoekfuntie kan slimmer gemaakt worden, er ontbreken enkele kranten en er zijn wat kleine foutjes in sommige scans. Maar minimaal 95 procent werkt goed en is gemakkelijk in te zien. Digibeten die geen computer hebben of daarmee niet goed overweg kunnen, zijn van harte welkom bij de historische vereniging aan het Cortgene 3 in Alblasserdam, die iedere zaterdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur geopend is.

Historie
De Klaroen begon in de Tweede Wereldoorlog als de 'Vrije Pers' en werd al snel na de oorlog omgevormd tot de Klaroen. De krant werd de eerste jaren gedrukt bij drukkerij Verloop op de dijk, die vanaf 1934 het blad 'Vraag en Aanbod' uitbracht. Die krant werd samengevoegd met de Klaroen. Tot 1981 was de Klaroen een abonnementskrant. De verschijningsdag veranderde in die tijd van de donderdag naar de woensdag.

De oude Klaroenen zijn in te zien via www.hvwa.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden