Raad wil dossier Eneco geheim houden

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht heeft maandagavond in grote meerderheid besloten om de informatie over het aandeelhouderschap van Eneco voortaan achter gesloten deuren te houden. Alleen Onafhankelijk Papendrecht stemde tegen.

Gezien de aard van de informatie, de ontwikkelingen in dit dossier en de afspraken met andere gemeenten vindt het college van B&W van Papendrecht het wenselijk om er voortaan niet meer in het openbaar over te spreken. Als dat wel gebeurt, kan dat negatieve effecten hebben op de prijs van de aandelen en de opbrengst voor de gemeente Papendrecht.

Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht (OP) vindt dit onzin. "Het aandelenbelang van de gemeente Papendrecht is heel klein. Er zijn andere gemeenten die waarschijnlijk niet voor geheimhouding stemmen. Ik denk aan Amstelveen. Als er daar over geschreven wordt door journalisten, heeft de geheimhouding van Papendrecht geen enkele zin", aldus Ruud Lammers.

"Geheimhouding is het zwaarste middel dat beschikbaar is. Het betekent dat de raad publiekelijk zijn controlefunctie niet kan uitoefenen", vervolgt Lammers. "Ik zie niet in waarom geheimhouding de rol van de raad versterkt. Doet het ook niet. De vraag is of geheimhouding bijdraagt aan transparantie in dit dossier. Doet het ook niet."

Volgens Lammers zet de gemeenteraad van Papendrecht zich met dit besluit buitenspel. Er mag met geen woord meer publiekelijk worden gesproken over Eneco of het dossier. Dit moet zo blijven tot het moment dat de raad de geheimhouding weer opheft. Er zou pas medio dit jaar een besluit kunnen vallen over verkoop van de aandelen dan wel niet.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5