• Paardenmarkt: mooie traditie of dierenleed?
• Paardenmarkt: mooie traditie of dierenleed? Foto: Lya Cattel

Dierenrechtenorganisaties doen aangifte van misstanden op paardenmarkt Hedel

Algemeen 1.044 keer gelezen

HEDEL • Dierenwelzijnsinspecteurs doen aangifte vanwege 'massale wetsovertredingen' op de paardenmarkt in Hedel. "Het is voor het eerst dat we deze stap zetten, omdat we geen andere oplossing zien om het dierenleed te stoppen", zegt woordvoerder Karen Soeters.

Drie organisaties trekken samen ten strijde: House of Animals Investigations, Eyes on Animals en 1037 Against Animal Cruelty. 

Hun dierenartsen en inspectieteams melden zieke en gewonde paarden en een totaal gebrek aan naleving van de Europese Transportwetgeving. Gesterkt door het succes van de natuur-en milieubeweging die via de rechter de overheid dwingen de Europese regels na te leven, willen de dierenwelzijnsorganisaties dat Hedel en de circa honderd andere paardenmarkten die jaarlijks gehouden worden in Nederland illegaal worden verklaard.

Geen registratie
Volgens de wet, en volgens de vergunning die de gemeente Maasdriel heeft afgegeven aan Hedel, zouden alle paarden bij aankomst gecontroleerd moeten worden of ze niet ziek, mager of gewond zijn. Maar in Hedel arriveren rond middernacht honderden vrachtwagens vol paarden die in het donker te midden van kermisherrie en het dorpsfeest worden uitgeladen.

Er is geen paspoort- en chipcontrole van paarden, niemand registreert welk paard van wie is. Soeters: "Zo wordt op paardenmarkten al jarenlang bewust de wetshandhaving belemmerd. Als we verzoeken in te grijpen bij strafbare feiten, dan is opeens niemand de eigenaar."

Verwondingen
De dierenartsen van House of Animals zagen bijvoorbeeld één paard met verwondingen over zijn hele lichaam, bloed aan zijn been en bloed op het touw waarmee het vastgebonden stond. Er kwam groen dik snot uit z'n neus, het dier hoestte en had koorts. Er stonden ook drie kleine, piepjonge minipony'tjes uit België, broodmager met snotneuzen waarvan één met een aangeboren afwijking aan de achterhand.

Bang
Inspecteur Margreet Steendijk, die voor Eyes on Animals al tien jaar paardenmarkten inspecteert, is niet verbaasd door de onwil van de marktorganisatie en dierenartsen om in te grijpen: "Ze zijn bang. En iedereen kent elkaar hier. Handelaren beschouwen dierenwelzijnsinspecteurs als onwelkome pottenkijkers. Het is idioot dat wij 'dierenactivisten' worden genoemd. Wij vragen gewoon om de wet te respecteren en te handhaven. Niet meer. Maar zeker ook niet minder!"

Kleine pakkans
Het jarenlange gedoogbeleid werkt agressie tegen dierenwelzijn-inspecteurs in de hand, constateert Steendijk. "Zij weten bovendien dat de officiële toezichthouders van de NVWA hooguit 's ochtends pas arriveren. De pakkans is 's nachts dus nihil. Totdat wij arriveren en alle wettelijke overtredingen filmen en vastleggen in onze inspectierapporten." Daarom heeft House of Animals voor deze nachtelijke inspectie een groot team van privé-beveiligers geregeld. "Helaas is dat nu de enige manier om onszelf nog te beschermen en on werk te doen."

Tijd voor juridische stappen
Er is nu bijna tien jaar gepraat en gelobbyd en beloofd, het is tijd voor juridische stappen, stelt Soeters. Volgens Margreet Steendijk zijn mishandelingen 'niet meer standaardpraktijk', maar worden allerlei andere wettelijke eisen nog steeds genegeerd.

Voorzitter August van den Anker van het paardenmarktcomité wil niet reageren en verwijst naar de gemeente Maasdriel.

Klik hier voor een sfeerverslag van de driehonderdste paardenmarkt.

Klik hier voor een fotoreportage van de driehonderdste paardenmarkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 4 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 5 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden