• Onder andere aardbeientelers protesteren tegen het voorgestelde bestemmingsplan.
• Onder andere aardbeientelers protesteren tegen het voorgestelde bestemmingsplan. Archieffoto: Janneke Boogaard

Maasdrielse telers kunnen niet uit de voeten met nieuw bestemmingsplan

Algemeen 1.230 keer gelezen

MAASDRIEL • Champignonkwekers en zachtfruittelers worden in het voorgestelde herziene bestemmingsplan voor het buitengebied flink beknot in hun mogelijkheden. Dat is in lijn met het herstructureringsproject voor de tuinbouw, maar leidt tot veel protest.

In het vernieuwde bestemmingsplan is het uitgangspunt dat boeren en telers grondgebonden werken. Dat houdt voor veehouderijen in dat voer voor de dieren grotendeels dicht bij de boerderij verbouwd wordt, en voor telers dat hun planten in de volle grond staan. 

Milieu
Voor de fruittelers is dat niet meer van deze tijd, stelden Peter van Osch (directeur van de veiling in Zaltbommel) en J. van den Broek (aardbeienteler in Hedel en vertegenwoordiger van de LTO). Van Osch: "De aardbeien- en kleinfruitteelt gebeurt vrijwel volledig los van de grond, om aan milieudoelstellingen van de overheid te kunnen voldoen."

Arbeidsomstandigheden 
Van den Broek: "Vanaf 1995 wordt er veel in potten geteeld, omdat de zware natte klei minder geschikt is om de teelt goed te kunnen sturen. Bovendien kunnen de potten hoger gezet worden, waardoor we niet meer op onze knieën hoeven te werken. Het is dus veel beter voor de arbeidsomstandigheden."

Concurrentie
Met het plaatsen van de potten op stellingen worden automatisch ook de beschermende kappen hoger. "Daar kunnen we niet meer zonder om de concurrentie de baas te blijven."

Intensiveringsgebieden
De reactie van de gemeente op deze zienswijzen is dat bedrijven die hoger dan 1,5 meter werken, moeten uitwijken naar de intensiveringsgebieden die zijn aangewezen om de tuinbouw in de Bommelerwaard toekomstbestendig te maken. Daar kunnen de telers niets mee. Van Osch: "Verplaatsing is financieel volstrekt onhaalbaar voor deze bedrijven. Als dit voorstel wordt aangenomen, ben ik bang dat de fruitteelt in de Bommelerwaard straks alleen nog als museum te aanschouwen is."

Champignonmest
Ondernemers in de champignonsector worden in het nieuwe bestemmingsplan onder meer beknot in hun mogelijkheden om hun perceel anders in te delen. En kwekers lezen in het nieuwe bestemmingsplan plotseling dat zij champignonmest alleen voor eigen gebruik mogen benutten, terwijl ze eerder maximaal de helft aan andere kwekerijen mochten verkopen.

Wegpesten
"Het is voor bedrijven van deze omvang niet mogelijk om te verhuizen naar een intensiveringsgebied", waarschuwde ook inspreker Van Kessel namens meerdere ondernemers. "Het lijkt erop dat de gemeente ze dan maar probeert weg te pesten met deze nieuwe regels. Daar is helemaal niemand bij gebaat."

Omgekeerde wereld
Hooymans Compost mag straks geen substraat voor champignons meer maken. "Dat is als een veehouder die geen vee mag houden, de omgekeerde wereld!" protesteerde J. Hooijmans.

Grote investeringen
Teun Biemond van het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard liet een ander geluid horen: "Het herstructureren van de tuinbouw is een ingewikkeld project dat veertien jaar duurt en grote investeringen vergt. Die investeringen kunt u niet rechtvaardigen als in het bestemmingsplan het hele buitengebied tot intensiveringsgebied gemaakt wordt. Dus raad, houd uw rug recht, ook al is dit een heet hangijzer."

Uitstel
De leden van de raadscommissie Ruimte kwamen woensdag niet verder dan het afvuren van tientallen vragen op portefeuillehouder Peter de Vries. Omdat er daarna al 2,5 uur vergadertijd op zat, werd besloten dat de vragen schriftelijk beantwoord worden en dat de commissie woensdag 12 juni verder discussieert. De vaststelling van het bestemmingsplan staat gepland voor 26 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 4 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 5 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden