Foto: Britta Alink

Politiek hoopt op 'iets' voor Fiep in Zaltbommel

  •   288 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Dat het Fiep Paviljoen er niet komt, begrijpt de politiek wel. Maar diverse fracties zouden wel graag zien dat er in Zaltbommel 'iets' komt waar het werk van de in Bommel geboren en getogen Fiep Westendorp een plek krijgt.

Dat bleek donderdagavond tijdens de carrouselvergadering. Op verzoek van D66 besprak de carrousel het besluit van het college om geen medewerking meer te verlenen aan het ambitieuze plan van de Stichting Fiep Paviljoen. Dat plan bestond uit het oprichten en bouwen van een Huis der Illustratie in de buurt van het Stadskasteel.

Toch nog mogelijkheden?

Gerrit Robbemondt van ZVV zei begrip te hebben voor het besluit van het college. "Maar cultuur is van alle tijden, van en voor iedereen", zei hij. "En Fiep is cultuur." Hij vroeg wethouder Willem Posthouwer of hij bereid is om met partijen als de stichting, het Stadskasteel, de Poorterij en inwoners van Zaltbommel te onderzoeken of er toch nog mogelijkheden zijn. Ook vroeg hij de wethouder of hij nog budget wil vrijmaken voor een nieuw initiatief.

Identiteit van Zaltbommel

Ook de SP drong er bij de wethouder op aan om 'Fiep levend te houden voor de toekomst'. "Fiep behoort tot de identiteit van Zaltbommel", aldus burgerlid Aziz Rahou van de SP. "Als de locatie de bottleneck is, kan de wethouder dan kijken naar andere locaties?"

Invloed SGP

SGP-gemeenteraadslid Wim van der Toorn benadrukte dat ook zijn fractie de tekeningen van Fiep Westendorp 'hoog heeft staan'. Hij haalde uit naar fractievoorzitter Elke Meijers van D66 over een artikel in Het Kontakt waarin zij suggereerde dat het Fiep Paviljoen niet door zou gaan door de invloed van de SGP binnen de coalitie. "Dat is mij tegen het zere been." 

Meijers had begrip voor zijn boosheid. "Maar dit plan is drie jaar lang geïnitieerd door de VVD", lichtte zij toe. "En nu is het door het besluit van de VVD-wethouder van de baan. Ik vroeg mij af of dat door de invloed van de SGP in het college komt. Als ik dat verkeerd begrepen heb, bied ik daar mijn excuses voor aan."

Blijvende plaats

Wethouder Willem Posthouwer benadrukte dat ook hij vindt 'dat Fiep een blijvende plaats en aandacht in Zaltbommel' verdient. "Maar we willen geen zieltogend Fiep Paviljoen. Het risico was te groot. Ik sta open voor compleet andere ideeën. Dan wel graag met de financiën erbij, anders wordt straks iedereen weer lekker gemaakt en moeten we uiteindelijk weer zeggen 'helaas het kan niet, het is te duur'". 

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK