• De auteur met de wethouder.
• De auteur met de wethouder. Foto: Gemeente Maasdriel

Boek 'De verdwenen kerk van Kerkdriel' gepresenteerd

Algemeen 253 keer gelezen

KERKDRIEL • Onder toeziend oog van een groot aantal belangstellenden is vorige week het eerste exemplaar van het boek over de oude kerk van Kerkdriel ten doop gehouden.

De auteur Elisabeth den Hartog bood het boek 'De verdwenen kerk van Kerkdriel, over profeten, wijze en dwaze maagden in de middeleeuwen', in het gemeentehuis van Maasdriel aan de Maasdrielse wethouder Erik van Hoften aan.

Hemel en hel
Voorafgaand aan de overhandiging liet Elisabeth met mooie foto's uit het boek zien hoe bijzonder de laatmiddeleeuwse kerk aan de Kerkstraat in Kerkdriel moet zijn geweest. De hoeveelheid figuratief beeldhouwwerk in dit gebouw was groot en vertelde een bijzonder verhaal over hemel en hel. Als voorbeeld dienden onder andere de afbeeldingen van de dwaze en de wijze maagden en hoe zij herkend kunnen worden. Indrukwekkend was de hemelse glimlach op het gezicht van een mannen- en een vrouwenkopje.

Ingestort
Op 23 april 1945 bliezen Duitse troepen de toren van de kerk van Kerkdriel op. Het gevaarte belandde op het schip, dat instortte. Hoewel de kerk een rijke inventaris met veel bouwsculptuur en schilderingen had, en de wens bestond het gebouw te restaureren, draaide het uit op afbraak. Zo ging één van Nederlands mooiste dorpskerken verloren.

Serie
Deze publicatie 'De verdwenen kerk van Kerkdriel' is de vijfde in een serie die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uitgeeft over beeldhouwwerk in middeleeuwse kerken in Nederland. Speciaal voor de boekpresentatie was ook de Leidse bijzonder hoogleraar Bouwhistorie prof.dr. Dirk-Jan de Vries naar het gemeentehuis gekomen, die als medewerker van de rijksdienst momenteel deze serie onder zijn hoede heeft. Hij benadrukte het belang van deze boekenreeks en de bijzonderheid van het verhaal dat de beelden van Kerkdriel vertellen.

Tentoonstelling
Na de presentatie liet wethouder Van Hoften zich ontvallen dat hij het een mooi idee zou vinden als de beelden weer voor een ieder te zien zouden zijn in Kerkdriel. "Wellicht wil de Rijksdienst de beelden uitlenen voor een tentoonstelling in het Driels museum of hier in het gemeentehuis", aldus de wethouder. "Ik vind dat het uitzoeken waard, dit is zo bijzonder om te zien!"

Na de overhandiging verkocht uitgever W-Books uit Zwolle meteen de eerste exemplaren aan belangstellenden. Ook het vorig jaar in deze serie verschenen boek over de Sint Jan in 's-Hertogenbosch van Ronald Glaudemans had de uitgever meegenomen voor de verkoop.

Vanzelfsprekend is het boek van Elisabeth den Hartog te koop in de plaatselijke boekhandels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden