Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De onrust in Zuilichem ontstond vorig jaar in de zomer, toen een plan bekend werd om De Heeren van Suylichem te slopen en daar grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten te bouwen.
• De onrust in Zuilichem ontstond vorig jaar in de zomer, toen een plan bekend werd om De Heeren van Suylichem te slopen en daar grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten te bouwen. (Foto: Janneke Boogaard)

Actiecomité tegen 'Polenhotel' in Zuilichem wordt vereniging

  •   484 keer gelezen

ZUILICHEM • Het actiecomité 'Wij zijn tegen 300 arbeidsmigranten in Zuilichem' heeft een vereniging opgericht: Zuilichemse Bewoners Belangen (ZBB).

Volgens de initiatiefnemers is deze stap nodig omdat 'provincie en gemeente nog steeds geen samenhangend beleid hebben ontwikkeld om de arbeidsmigranten goed te huisvesten'. "Dorpsbewoners en belanghebbenden in de omgeving tasten in het duister over wat komen gaat", laat de vereniging weten. "Daarnaast blijkt dat de cijfers over de te verwachten extra arbeidsmigranten niet kloppen."

Extra arbeidsmigranten

Volgens Stef den Tek, woordvoerder van de vereniging spreken gemeente en provincie over zo'n tweehonderd tot vierhonderd extra arbeidsmigranten, die in de plukseizoenen in Zuilichem komen werken.

Dutch Berries

"Dit terwijl de realisatiefase voor nog meer kasbouw dan de bebouwde twintig hectare aan de Uilkerweg, nog lang niet is afgerond voor Dutch Berries", zegt Den Tek. "De tekening van de ondernemer en het Provinciaal Inpassingsplangaan uit van nóg een extra stuk kasbouw. Een extra uitbreiding van naar schatting dertien hectare."

'Polendórp in plaats van Polenhotel'

Volgens ZBB moet Dutch Berries alléén al zo'n 660 plukker gaan huisvesten in het hoogseizoen. "De overige vier hectare zou dan beschikbaar moeten zijn voor een klein Polendórp in plaats van alleen een Polenhotel", aldus Den Tek.

Omliggende dorpen

De doelstelling van de nieuwe vereniging is 'het onsamenhangende gemeentelijke en provinciale beleid in overeenstemming krijgen met de belangen van de bewoners.' "Dit heeft niet alleen impact op het dorp Zuilichem, maar ook op de omliggende dorpen", waarschuwt Den Tek. "Sommige tuinders schakelen met hun bloementeelt ook over naar aardbeienteelt. Daarbij zijn extra arbeidsmigranten nodig. Samen met de komst van Mainfreight en DHL zal dit veel meer arbeidsmigranten geven dan waar de gemeente nu rekening mee houdt." Den Tek benadrukt dan ook dat bewoners van buiten Zuilichem dan ook lid of donateur kunnen worden.

De vereniging benadrukt dat zij niet tegen arbeidsmigranten is. "ZBB onderschrijft het economische belang en de komst van deze nieuwe groep mensen", schrijft de vereniging op haar nieuwe website: zbbbelangen.nl

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK