Johan Cahuzak
Johan Cahuzak Foto: Lya Cattel

De column van Johan Cahuzak: Link

Algemeen Column 267 keer gelezen

Link

Er stond een boeiend stuk in de Toren van 16 mei over Annette Oudejans. Ze is geboren in 1978, dik na de Tweede Wereldoorlog dus. Even voor de volledigheid: Annette is de achterkleindochter van Jan Klingen. En die zat in de oorlog in het verzet. Hij is dood geschoten door de Duitsers in 1944. Aan de Jan Klingenweg in Alem, op de plek des onheils, staat een monument.

Maar nu even Annette. Zij heeft in anderhalf jaar de historie zo goed mogelijk naar boven gehaald en dat te boek gesteld. Indrukwekkend. Ze wordt in de krant uitvoerig aan het woord gelaten en zegt daarbij dingen waar ieder weldenkend mens het mee eens zal zijn. Eén citaat viel me echter meer op: "Dus dat opkomen voor mensenrechten, ik denk wel dat dat de aard van het beestje is… En ik denk dat als ik toen geleefd had, ik ook in het verzet had gezeten."

Ik weet dat niet zo zeker. Van mevrouw Annette niet en van mezelf al helemaal niet. Het is in vredestijd al moeilijk genoeg om de held uit te hangen. Ik heb daar in ieder geval mijn handen vol aan en ik begrijp mijn vader wel die toentertijd niets verkeerds deed maar zo nu en dan even de andere kant op keek. Dus mevrouw Oudejans….

Johan Cahuzak

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden