Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Cynthia Brandwijk

Poldermenu La Provence verbindt streekproducenten

  •   736 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Bij La Provence namen telers en kwekers uit de streek afgelopen week een voorproefje van de polderlunch. De ontmoeting tussen de producenten leverde geanimeerde tafelgesprekken op.

Paddenstoelen, frambozen, slakken, snijbiet: chefkok Luc van Iersel verwerkt al deze ingrediënten in overheerlijke gerechten. Zoals in de polderlunch, een zesgangenmenu met een verhaal.

Rivierkreeft
Dat verhaal vertelden ruim tien producenten vorige week zelf. Henk Biesters van Anguilla vangt rivierbaars in de Maas en Waal en paling in de Vinkeveense plassen. "Luc wilde graag baarzen, maar die mogen we in deze periode van het jaar niet vangen. Dus werden het Amerikaanse rivierkreeften, voor ons eigenlijk bijvangst. Het is prima om die op te eten, want ze vormen in Nederland een plaag."

Bietenblad en bier
Gecombineerd met bietenblad en asperges van De Sterregaard in Hedel is het gerecht een streling voor oog én tong. Net als het hoofdgerecht met onder andere een gehaktballetje klaargemaakt in Bommelaar Bier en een smaakvolle paddenstoel van Paddestoelenrijk uit Rossum. De boter van Den Eelder uit Well combineert weer prachtig met de eetbare bloemen van Look & Taste in Bruchem.

Passie
De kwekers, telers, de wijnspecialisten van Luuc van Boort en het team van La Provence horen elkaars toelichtingen vol belangstelling aan. Behalve de streek is er nog iets wat hen verbindt: passie voor hun vak. Aan tafel ontstaan dan ook spontaan de leukste gesprekken.

Slakken
De wijnbouwer die op natuurvriendelijke wijze slakken wil weren gaat te rade bij de slakkenkweker, en krijgt van de biologische teler de tip dat hij het heermoes dat hem grijze haren bezorgt tot een middel tegen schimmel kan brouwen. Peter van Wijgerden van de eetbare bloemen vindt herkenning bij Geert de Weert van kwekerij De Westerbouwing waar het gaat om de exploderende interesse bij de consument om zelf iets te kweken.

Elkaar versterken
Al deze verhalen krijgen de gasten die de polderlunch bestellen bij La Provence er normaal gesproken niet bij, maar het is Luc en zijn team zeker toevertrouwd om ze met hetzelfde enthousiasme over te brengen. "We werken graag met lokale producten: wat je van dichtbij haalt, is altijd verser. We versterken elkaar en de Bommelerwaard als regio", vindt Van Iersel.

Het poldermenu is van 15 mei tot en met 30 juni te bestellen voor de gereduceerde prijs van 42,50 euro per persoon.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }