• 'Een oecumenisch monument' schreef De Volkskrant toen de school in 1968 gebouwd werd.
• 'Een oecumenisch monument' schreef De Volkskrant toen de school in 1968 gebouwd werd. Foto: Alex Olzheim

Dorpsschool in Varik bestaat 50 jaar

Algemeen 341 keer gelezen

VARIK • De Burgemeester Westerbeek van Eertenschool in Varik, een Fluviumschool, bestaat dit schooljaar 50 jaar.

Het jubileum wordt donderdag 17 mei groots gevierd met een gigantisch optreden door de leerlingen voor hun ouders. 's Avonds is er een reünie met jubileumfeest.

Drie lagere scholen

Vijftig jaar geleden waren er in de dorpen Varik en Heesselt drie lagere scholen; Varik had een rooms-katholieke school met twee klassen en een openbare school met twee klassen, Heesselt had een openbare school met twee klassen. De katholieke school moest in 1966 sluiten bij gebrek aan leerkrachten.

Vierklassige school

Door een goede samenwerking tussen Ds. Hulstijn, pastoor Roeleveld en meester Van Daalen kwam de Varikse gemeenteraad tot het besluit een nieuwe vierklassige openbare school te bouwen. Dit was voor kleine dorpen als Varik en Heesselt een grote beslissing. Zo werd in 1968 de school gebouwd.

'Oecumenisch monument'

De Volkskrant schreef toen over een 'oecumenisch monument' en 'Waar een klein dorp groot in kan zijn'. De school werd genoemd naar  Burgemeester Westerbeek van Eerten. Hij had meegewerkt aan de realisatie.

Eef van Gent

De eerste steen werd gelegd door Eef van Gent. Hij vertelde hierover: "Mag je voor het eerst naar de nieuwe school, wordt je gevraagd voor het onthullen van de eerste steen. Ik weet er niet zoveel meer van. Ik was nog jong, maar het zal zeker heel spannend geweest zijn. Daar sta je dan te wachten met het touwtje in je hand, nadat de plechtige woorden waren gezegd, werd de steen onthuld. Er zijn na mij en mijn  klasgenoten nog heel veel kinderen naar deze school gegaan. Ik heb er een mooie tijd gehad en laten we hopen dat deze school nog lang blijft bestaan".  

Een architect liet een mooi gebouw neerzetten. Het zag er open en licht uit van binnen. Door de grote ramen kwam veel zonlicht naar binnen. Die schuine ramen zorgden voor problemen. Ze lekten ernstig. Dit probleem werd pas opgelost in 1985 toen de Wet op het Basisonderwijs van kracht ging. De school werd toen volledig verbouwd.

Brand

In 1988 zorgde een kleioventje echter voor een volgend probleem aan het gebouw. Na een les met klei, werd de oven gebruikt om de werkjes te bakken. 's Nachts is er kortsluiting ontstaan en stond de school in brand. Er was veel rook- en roetschade, maar alleen de hal en de gang hadden brandschade.

Peuterspeelzaal

In de jaren die volgden groeide de school en werd er bijgebouwd. De peuterspeelzaal 't Olifantje, kreeg een prachtige ruimte in de school, waardoor er een heel hechte samenwerking kwam.

Inmiddels heeft de basisschool weer vier groepen. De enthousiaste leerkrachten voeren regelmatig onderwijsvernieuwingen door en er wordt bijzonder veel aan cultuur en muziek gedaan. De school heeft zelfs een eigen schoollied.

Show en reünie

De leerlingen van de school laten op donderdag 17 mei onder begeleiding van Band Event een geweldige show zien.

's Avonds is er van 19:00- 22:00 uur een reünie voor iedereen die op wat voor manier dan ook bij de school betrokken is of was. Er is live muziek van de band Lowdown, een fototentoonstelling en natuurlijk een hapje en een drankje. Ieder gezin krijgt een mooie herinnering mee naar huis.

Wilma d'Hollosy

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden