• Gerrie Smits (links) en Fabian Franciscus in de theaterzaal.
• Gerrie Smits (links) en Fabian Franciscus in de theaterzaal. Foto: Janneke Boogaard

Zaltbommelse cabaretier in De Poorterij

Algemeen 653 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Gerrie Smits toert door het land met zijn eerste avondvullende cabaretshow. De laatste voorstelling speelt hij op 4 november in zijn eigen stadje Zaltbommel.

Gerrie (41) is bij de meeste mensen in Zaltbommel bekender als barman tijdens het carnaval in De Poorterij dan als comedian. Jaren geleden informeerde hij eens langs zijn neus weg bij de toenmalige beheerder wat het kostte om de theaterzaal af te huren. "Ik schrok van het antwoord en concludeerde dat dat te hoog gegrepen was voor mij. Nu sta ik er toch maar mooi!" lacht hij.

Komische noot
Als kind al hield hij van vermaak. "Op al mijn rapporten staat wel iets als 'is zeer aanwezig' of 'zorgt voor de komische noot in de klas'."

Stand up comedy
Het podium bleef trekken en Gerrie werd een graag geziene gast op stand up comedyavonden. Daar leerde hij Fabian Franciscus kennen. Beiden waagden de stap naar een one man show en zo ontstond het idee om samen een avond te vullen in De Poorterij.

Groene steen en vla
Op zaterdag 4 november kan het publiek eerst genieten van de show 'De groene steen' van Gerrie en na de pauze van 'Vlafeest' van Fabian.

Eigen wereldje
Ook bij Fabian zat de liefde voor het toneel er al vroeg in: "Ik speelde de hoofdrol in het eindejaarstoneel op de basisschool. Maar verder zat ik vooral veel in mijn eigen wereldje. Dus bij mijn geen opmerkingen op mijn rapporten. Ik weet eigenlijk niet hoe klasgenoten mij in die tijd zagen."

Autisme
Dat laatste komt waarschijnlijk doordat Fabian MCDD heeft, een vorm van autisme. "Als mensen dat horen, vinden ze het vaak verrassend dat ik cabaretier ben, want ik ben niet zo goed in sociale dingen. Maar juist op het podium speelt dat minder: het publiek houdt zijn mond en ik kan mijn ding doen. Het is ook wel een uitlaatklep voor me."

Originele gedachten
De leuke kant van autisme is dat Fabian heel originele gedachten heeft. "Die vertaal ik naar het podium. Mijn grappen gaan eigenlijk altijd over mijn eigen leven. Dingen die ik meemaak vind ik zelf vaak in eerste instantie niet leuk, maar als ik er later op terugblik en wat beter begrijp wat er is gebeurd, kan ik er wel om lachen. Een grap is voor mij geslaagd als ik hem zelf goed vind. Al wil je natuurlijk wel graag dat de zaal er ook om lacht."

Wie voor 4 november een betere indruk van de stijl van Fabian wil krijgen, kan het beste zijn filmpjes op YouTube bekijken.

Luchtig en alledaags
Ook Gerrie put vooral uit zijn persoonlijk leven voor zijn cabaret-acts, en uit zijn fantasie. "In elk geval houd ik me niet bezig met politiek, daar heb ik geen verstand van. Ik houd het liever luchtig en alledaags, zodat het herkenbaar is voor het publiek."

Kleuterjuf
Hoewel Gerrie zijn show natuurlijk goed in zijn hoofd heeft zitten, is geen enkele voorstelling hetzelfde. "Eén keer was wel heel speciaal. Ik ben geboren in Eindhoven en toen ik daar een keer optrad, zag ik een bekend gezicht op de eerste rij. Halverwege de voorstelling wist ik het opeens en ik zei tegen haar, vanaf het podium: 'U bent mijn kleuterjuf van vroeger'. Er ontstond een gesprek van een paar minuten. Erg grappig. Later vroegen mensen of die vrouw bij alle voorstellingen kwam, ze dachten dat het ingestudeerd was", vertelt Gerrie.

Brabander in Zaltbommel
De Brabander woont sinds zeven jaar in Zaltbommel en dat bevalt uitstekend. "Ik woon aan de haven en heb eigenlijk nog steeds het gevoel alsof ik hier op vakantie ben."

Spelen in Zaltbommel is ook wel speciaal. "Eigenlijk speel ik het liefst voor een zaal vol onbekenden", biecht Gerrie op, "maar aan de andere kant hoop ik natuurlijk dat de zaal vol zit met Bommelaren. Ik bedoel, van Maastricht tot Den Helder word ik aangekondigd met '... en hier is Gerrie uit Zaltbommel!'. Dan wil iedereen er toch bij zijn als ik nu in onze eigen Poorterij sta!"

Keileuk
Komende carnaval is Gerrie daar niet te vinden. "Ik heb het te druk met de comedy, naast mijn baan bij ProRail. Ik heb alweer volop ideeën voor een nieuwe show, daar sleutel ik aan tijdens comedy-avonden. De tijd dat ik echt graag wilde doorbreken, ligt achter me. Ik vind het keileuk zo en geniet ervan."

www.de-poorterij.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden